Iztok Furlanič predsednik občinskega sveta v Trstu, Vidali na pokrajini. Ozadja.

Končno sta tržaški občinski in pokrajinski svet pričela z delom. Pokrajinski svet je na svoji prvi seji izvolil svojega predsednika Maurizia Vidalija (SSk), ki bo nasledil Borisa Pangerca (neodvisnega v stranki komunistov) pri krmilu pokrajinske skupščine.Potem je, v večernih urah, občinski svet izvolil svojega predsednika in sicer slovenskega komunista Iztoka Furlaniča.

Prisotnih je bilo 39 občinskih svetovalcev. Enajst Berlusconijevih somišljenikov se ni udeležilo glasovanja. Glasovalo jih je torej 28. Od tega je Furlanič prejel 23 glasov. Tri glasove (svojega in glasova Bandellija ter Rosolenove) je prejel Paolo Menis, član Grillove stranke 5 zvezdic. Dva svetovalca (en predstavnik Grillovih 5 zvezdic in en predstavnik Finijeve FLI) sta se vzdržala.

Furlanič je torej prejel vse glasove levosredinske večine, vendar se je pred sejo moral na vrat na nos zbrati vrh levosredinske koalicije, da premosti pomisleke in nasprotovanje Vendolove SEL. Ta naj bi večer prej s 15 glasovi proti trem sklenila glasovati proti Furlaniču, če bi se ne opravičil njenemu pokrajinskemu glasniku, sicer tudi nekdanjemu deželnemu tajniku SKP Giuliu Lauriju, zaradi stališč, ki jih je deželno vodstvo SKP zavzelo v zvezi s poravnavo Laurijevih zahtev glede plače in odpravnine. V nasprotnem primeru bi trije svetovalci SEL glasovali proti ali se, po mnenju druge pokrajinske glasnice Daniele Birse, samo vzdržali. Čeprav Furlanič pri vsej zadevi ni imel ničesar zraven, je sprejel spravno dejanje in ga baje tudi formaliziral. S tem so bili pomisleki SEL odpravljeni.

Resnici na ljubo je razprava v občinskem svetu pokazala, da so se predstavniki desnice zaganjali ob Furlaničevo kandidaturo, češ da je komunist in še Slovenec povrhu. Če bi pristaši Nichija Vendole glasovali proti njegovi kandidaturi bi se znašli v kaj čudni družbi. Njihovo zadržanje, oziroma kaprice, kažejo samo na politično nezrelost. Upati je, da jo bodo premostili čimprej{jcomments on}