Obleganje Primorskega dnevnika

Druga krovna organizacija slovenske manjšine v Italiji, SSO, ki je privesek Slovenske skupnosti, je te dni pričela ofenzivo za „pluralizacijo“ Primorskega dnevnika, kateremu je naslovila več očitkov in s tem jasno pokazala, za kaj ji gre.

{jcomments on}

SSO očitno izkorišča taktično prednost, ki jo sluti ob snovanju rimskega omizja za slovensko manjšino, kjer bosta predsednika obeh krovnih (Štoka in Pavšič) in predsednik paritetnega odbora (Brezigar). Omizje bo pri zunanjem ministrstvu, kar pomeni, da bo pod vplivom diplomatskih odnosov s Slovenijo, kjer se s predčasnimi volitvami obeta zmaga desnice Janeza Janše, s katero imata SSO in Ssk odlične odnose, predsednik paritetnega Brezigar pa je celo član vodstva Janševe stranke.

Ker ve, da bo omizje reševalo tudi problem finančne pomoči Primorskemu dnevniku, je Štoka izstavil svoj račun in vanj pomešal celo usodo manjšinskih nepremičnin. Seveda, ne katoliških, ker so itak last rimsko katoliške cerkve, oziroma škofij, da bi ne plačevali davkov, v resnici pa manjšina ni njihova lastnica.

Kaj torej zahteva SSO? Pluralizacijo, kakor da je v PD ni, čeprav je dnevnik 15 let vodil njen bivši deželni svetovalec in nabežinski župan! V Zadrugi ima SSO pomembne funkcije, ki si jih je razdelil s SKGZ v okviru dogovorjenih kandidatnih list za vodstvo Zadruge Primorski dnevnik.

Očitno so zahteve SSO bolj konkretne. Šušlja se, da zahtevajo katero od vodilnih mest v uredništvu ali v Založbi Prae. Morda bi se zadovoljili s tem, da bi viden predstavnik Slovenske skupnosti prevzel, ob Dušanu Udoviču, mesto odgovornega urednika, nekako tako, kot je pred dvajsetimi leti Primorski za kratek čas vodila dvojica D. Udovič – V. Tavčar. Bomo torej dočakali dvojico Udovič – Jevnikar ali Udovič – Brecelj? Kdo ve. Odvisno bo od SKGZ in njene pripravljenosti na kompromise, ki je itak pregovorna.

Po našem pa bi bilo najbrž najbolje, da Zadruga zadiha s polnimi pljuči in da se na prihodnjem občnem zboru predstavi več list, da se – kakor na prvih volitvah – pokaže pravo razmerje sil med bralci in člani Zadruge.