9.marca splošna stavka kovinarjev in manifestacija v Rimu

Sindikat kovinarjev FIOM CGIL je oklical za 9 marec  splošno stavko in manifestacijo v Rimu. Začela se bo ob 9.30 s trga Republike pred postajo.

FIOM se bori za svobodo sindikalnega organiziranja, ki jo ogroža Fiatov upravnik Marchionne, a tudi proti poskusom Montijeve vlade, da sprevrže 18.člen delavskega statuta, ki jih ščiti pred diskriminacijskimi odpusti iz službe, brez pravičnega razloga. 

Premier Monti in njegova desna roka Elsa Fornero sta dala jasno vedeti sindikatom, da bo vlada reformo tržišča dela izvedla tudi brez soglasja delavskih organizaciji. Skratka, pogajanja so le fasada za sklepe, ki so bili sprejeti. Sindikatom pa ne preostane drugega, kakor da upognejo hrbet pred gospodarjem in oblastjo. 

Žalostno je, da je tajnik PD Bersani dejal, da njegovi somišljeniki ne bodo sodelovali v manifestaciji, če bo proti Montijevi vladi. 

{jcomments on}

Vse to je nedopustno. Posebno še, ker je vlada osvojila “Marchionnejev model” ponižanja sindikalnih organizacij, o čemer priča neustavni pregon največjega kovinarskega sindkkata FIOM, kateremu je sedaj prepovedano delovati v Fiatovih obratih. V brk ustavnemu določilu no svobodi sindklane organiziranosti. Še več. V Pomiglianu pri Neaplju, kjer je Marchionne le formalno spremenil ime podjetju, da bi ponovno zaposlil vse delavce, je pred vrati pustil vse, ki so bili vpisani v FIOM. To pa je nevzdržna diskriminacija, v nasprotju tudi s členom 18 Delavskega statuta. In ni naključje, da je prav 18. člen, ki ne dovoljuje diskriminacijskih odpustov z dela, trn v peti Montiju in njegovi cmeravi ministrici za delo. 

Zato je FIOM sprožila pobudo za vsedržavno manifestacijo, ki bo 11.februarja v Rimu. Za pravice do dela, na delovnem mestu, za ustavno demokracijo. Manifestacija se tiče vseh nas. Iz vseh naših krajev bodo v Rim odpotovali avtobusi, lahko pa ga ej doseči tudi z jutranjimi vlaki, saj bo demonstracija popoldne.