Ljudje božji, odprite oči!

 Premier Monti, pijan medijske podpore (zadnji je celo naš Primorski) sedaj tudi žali preproste ljudi in reveže. Mladim brez dela pravi, da je stalno delo dolgočasno.

 


 {jcomments on}

In to trdi on, ki je sprejel vlado samo, potem ko mu je Napolitano podelil naslov, funkcijo in plačo dosmrtnega senatorja. On, ki je pred tem bil v bančnih upravah in evropski komisar, brez enega samega dne, da bi ne prejemal mastne plače.
Potem se je lotil, skupaj s cmeravo in ihtano ministrico Fornero, 18. člena delavskega statuta. Češ da zavira tuje investicije in je torej kriv, če je Italija v recesiji. Me mafija, niti davčni utajevalci… delavski statut je vsega kriv. Monti bi se najraje vrnil v čase, ko delavci niso imeli ne sindikalne zaščite, niti delovnih pogodb. Ko so bili praktično sužnji.
Vlada si prizadeva odpraviti ali vsaj spremeniti 18.člen, o katerem vsi govorijo, a jih je malo, ki so ga prebrali in ga poznajo.
Nalijmo torej nekaj čistega vina.
1. Člen 18 delavskega statuta ne ščiti delavcev, ki izgubijo službo zato, ker je podjetje v krizi, ali ker so leni. Ščiti samo pred odpustom brez pravega in pravičnega razloga. Torej proti diskriminacijskim odpustom. Katerim? Recimo noseče delavke ali sindikalne predstavnike. Ali delavce, ki jih gospodarji odšpuščajo zaradi barve njihove ko
e, veroizpovedi ali jezika. Naprimer, če bi v Trstu ali Gorici vrgli iz službe najprej vse Slovence in Slovenke.
2. Člen 18 ne ščiti vseh delavcev. Samo tiste v podjetjih, ki zaposlujejo več kot 15 ljudi.
3. Člen 18 ne preprečuje odpustov iz delovnega razmerja. Daje delavcu pravico, da se pritoži na sodišče. Če ugotovi, da je bil pri odpustu diskriminiran in da ga niso vrgli na cesto z razlogom, ga morajo vzeti nazaj v službo, na prejšnje delovno mesto.
Kje so tu ovire za tuje investicije? Kako lahko diskriminacije predstavljajo zagon gospodarstva? Kje je tu korist?
Recimo raje, da gospodarji kapitala in financ, katerim Monti in njegova vlada služijo kakor hlapci, želijo imeti proste roke pri odpuščanju iz službe in ustrahovanju delavcev. Da želijo vreči iz podjetij sindikate. Marchionne je že vrgel iz Fiata največji kovinarski sindikat FIOM. Če sedaj uspe mše Montiju in Fornerovi, bodo sindikati le spomin preteklosti, saj bodo sindikalisti leteli na cesto kakor smeti. In bodo odpravljene delovne pogodbe. Skratka, kdor bo hotel zaposlitev, bo moral prosjačiti, dekleta pa…
Zakaj trdimo, da je Montijevo početje protiustavno? Ker ustava trdi v svojem prvem in temeljnem členu, da je delo vrednota, na kateri temelji republiška demokracija. In tretji člen določa, da mora država (s svojimi zakoni) preprečevati vsakršno diskriminacijo glede na spol, raso, jezik, vero itd. In še so drugi členi o pravici državljanov do svobodne sindikalne organiziranosti.
Monti ne rešuje Italije. Izkorišča krizo, ki so jo ustvarili njegovi predhodniki, davrne državo in državljane v okove preteklosti. Niti ne v fašizem, pač pa obdobje pred njim.