Okrog Toplega vrha

Ne glede na to, kdo je namignil ali naročil, naj se 80 garibaldincev 7. februarja 1945 povzpne do planšarije na Toplem vrhu nad Čaniebolo in onesposobi osopovsko skupino, se je v samih borcih nabiral očitno dolgo časa neverjeten gnev, ki jih je gnal, da izvedejo tragično dejanje.

Na vprašanje o hierarhičnem zaporedju povelj ni mogel dokončno odgovoriti niti Paolo Strazzolini, doma iz Špetra in raziskovalec odporniških gibanj v vzhodni Furlaniji, Benečiji in Terski dolini. Okrog trideset udeležencev ga je v torek poslušalo v goriški knjigarni LEG med predstavitvijo knjige Da Porzus a Bosco Romagno. Teze in protiteze se že nekaj desetletij resno in tudi manj dosledno vrstijo, materialnega dokaza o naročilu pa ni. Tisti, ki so jim (bili) Slovenci trn v peti, radi slišijo varianto, da je za dogajanjem stal štab IX. Korpusa, če pa je koristno priklicati komunistično krvoločnost, potem prevaga teza o videmski komandi GAP, se pravi KPI. Pred kratkim so povlekli v ta ples samega Togliattija.

Sicer pa ni šlo zgolj za predstavitev nove publikacije. Dve uri in pol poročanja sodi že v kategorijo seminarjev. Slediti izvajanjem je pomenilo imeti predpripravo in nekaj zgodovinskega ter zemljepisnega znanja. Prisotna je bila tudi rahla čustvenost, kajti ko je avtor podčrtoval garibaldinsko naklepnost, je bilo zaznati odobravanje, ko pa je omenjal oblike osopovskega vetrogonstva, nekaterim ni bilo po godu. Starejši moški je na že po prvih petih minutah polemično odšel.

Avtor je pregledal mnogo listin, govoril je z desetinami oseb, obiskal je kar nekaj krajev in arhivov, tudi ljubljanskega. Don Moretti, navdihovalec osopovskega gibanja, mu je na primer dejal, naj kar raziskuje, a naj to opravi kar sam. Koristnejši je bil Vanni Padoan, divizijski komisar Garibaldi Natisone.

Poslušalci smo izvedeli, da osvobojeni območji v Furlaniji med vojno nista organizacijsko in glede družbenih vizij bili omalovaževanja vredni: volitev so se na primer prvič sploh udeležile ženske. Med različno usmerjenimi uporniškimi enotami v Italiji ni prišlo do ostrih nasprotovanj, v Furlaniji pa drugače, in sicer zaradi narodnostnega vprašanja in posledično zaradi bodoče meje, ki se očitno ni mogla več osnovati na Rapalski pogodbi in plebiscitu iz 19. stoletja. Do poletja 1944 ni bilo trenja, nato pa se je začelo. Oktobra so garibaldinci sprejeli povezavo z IX. Korpusom, osopovci so sodelovanje odklonili kljub angleškemu prišepetavanju. So pa oportunistično ali prepričano tkali stike s fašistično X. MAS (sic!), enoto, ki je bila pod neposrednim vodstvom nemške vojske. Tudi ob zaključku vojne so skupaj korakali po videmskih ulicah, po njej pa so se pajdašili v strukturah Gladio.

To, da so posamezni vohunili za Nemce, sodi v vojna prepletanja, zanke, strahove in maščevanja, da pa so osopovci likvidirali nekaj garibaldinskih komandirjem zveni nekoliko drugače. Dogovorjeno je tudi bilo, da se pomoč Zaveznikov porazdeli med osopovci in garibaldinci v razmerju 70:30. Prvi niso drugim odstopili tako rekoč niti vreče riža, kaj šele streliva.

Sledila je podrobna razlaga o dogajanju 7. februarja 1945. Predvsem je Strazzolini podrobno razčlenil seznam na plošči, ki so jo vzidali na Toplem vrhu. Neverjetno je, koliko napak, slabih interpretacij, tudi sleparij je nastalo v tistih letih in med procesom proti garibaldinskim krivcem. Po avtorjevih preverjenih trditvah je žrtev bilo 17 in ne 20 ali celo 23. Pomembna je tudi povsem dokazana razlaga, da so le trije bili ustreljeni na licu mesta, ostalim so sodili v naslednjih dneh niže v dolini. Zakaj so dolgo let skrivali prisotnost neke ženske (Elda Turchetti)? Ker je bila nemška vohunka ali vsaj dvojna agentka? Njenega imena na plošči ni.

Spomladi je uradno napovedan na Toplem vrhu predsednik Napolitano. Za pomirjanje duhov in priznanje vseh krivd, ali za kazanje s prstom proti Vzhodu? Spravna gesta iz leta 2001, ko sta se Vanni Padoan in don Moretti javno objela, ni imela posledic zaradi odklonilnega zadržanja (tako je pojasnil Paolo Strazzolini) osopovcev oziroma njihovih simpatizerjev.

Topografski pripis: v sodni prijavi iz leta 1945 piše, da je do zahrbtnega napada prišlo ‘sul monte Topli Uork’; Padovan Vanni pa piše leta 1966 ‘baite di Canebola’. Isti Vanni, ki je ondod partizanil, pravi, da ne ve, zakaj je nekdo zamenjal ime. Poleg tega je kraj Porčinj v občini Ahten, Topli vrh pa spada pod občino Fojda. Torej, predsednik Napolitano, dobrodošli na Toplem vrhu.

Aldo Rupel