Zamenjava pri krmilu paritetnega odbora

Prejšnji ponedeljek se je po dolgem premoru spet sestal paritetni odbor za slovensko manjšino in za svojo predsednico izvolil Jole Namor. Dosedanji predsednik odbora Bojan Brezigar je odstopil, ker opravlja pomembno funkcijo v Janševi vladi.
{jcomments on}
O tem, da bo Jole Namor nadomestila Brezigarja pri krmilu paritetnega odbora se je šušljalo že dalj časa in je v bistvu plod dogovora med nekaterimi strankami in manjšinskimi komponentami.
Iz dogovarjanja je bila izločena komponenta, ki jo predstavljata SSk in SSO. Deželni tajnik SSk Terpin je nekaj dni pred sejo odbora, ko je bilo vse že določeno, vrgel v javnost dvojno kandidaturo Stojana Spetiča in Marija Lavrenčiča. Češ, glejte, kako smo široki, saj predlagamo nasprotnike z drugega brega politične arene.
Dejansko je šlo le za medijsko igrico. Na seji odbora je predstavnik SSk previdno molčal in omenjenih kandidatur ni ponovil.
Pustimo to. Kot je bil običaj v času Brezigarjevega predsedovanja, je seja paritetnega odbora potekala za zaprtimi vrati. Novinarje so pustili v dvorano samo, ko je Brezigar podal samohvalni obračun svojega dela. Potem so jih vrgli iz dvorane in niso slišali razprave. Upati je, da se bo ta praksa nehala, saj je paritetni odbor institucija in njegovo delo zanima celotno manjšino.
V razpravo je poseglo več članov odbora. Med drugim je bilo poudarjeno, da odbor ni zaključil svojega dela, saj je dobršen del zaščitnega zakona še vedno le na papirju. Od slovenske sekcije konzervatorija do vselitve slovenskih ustanov in NŠK v narodne domove v Trstu in Gorici. Vidna dvojezičnost še ni zapečatena povsod, predvsem pa ne še v središčih Trsta in Gorice, celo v periferijah še ne. Da o podjetjih, ki opravljajo javne storitve (PTT, javni prevozi, železnica, avtoceste), sploh ne govorimo.
Po desetih letih bi si lahko pričakovali veliko več, In tudi pridobljene pravice niso zapečatene in pod streho. Financiranje manjšine je vsako leto pod udarom vlad, ki predlagajo reze, da o financiranju manjšinskega tiska sploh ne govorimo.
Jole Namor, ki je sicer članica demokratske stranke, čaka torej odgovorno delo. Od tega, v kolikšni meri bo znala spodbuditi kolegialnost, sodelovanje in prozornost dela te pomembne institucije, bo odvisna končna ocena njenega predsedstva.