ZL za drugačno politiko do Ukrajine

Poslanec Združene levice Matej Vatovec in njegov nemški “kolega”, poslanec Levice v bundestagu Andrej Hunko, sta danes pozvala vladi Slovenije in Nemčije, da spremenita politiko reševanja krize v Ukrajini, saj da sedanja politika zveze Nato in Evropske unije ni obrodila želenih sadov.

{jcomments on}
  Kot v skupni izjavi za javnost zatrjujeta oba poslanca, so usmeritve Nata in EU do Ukrajine “posebej v zadnjem letu prispevale k destabilizaciji države, po izbruhu oboroženih spopadov pa niso pripomogle k mirni rešitvi krize”.

 

Prepričana sta, da pridružitveni sporazum med Ukrajino in EU ne omogoča enakopravnega sodelovanja, ampak vodi v podreditev. “Bistvo sporazuma ni odprava trgovinskih ovir, ampak vsiljevanje neoliberalnih strukturnih reform (…) posledica takih ukrepov pa je deindustrializacija, ki prinaša velike trgovinske primanjkljaje in visoko brezposelnost, katere končni posledici sta revščina in izseljevanje,” ocenjujeta.

 

“Vztrajanje pri neoliberalnih reformah ne bo le dodatno zniževalo življenjske ravni obubožanega ukrajinskega prebivalstva, ampak bo ogrozilo obstoj enotne ukrajinske države,” še dodajata Vatovec in Hunko in napovedujeta, da ratifikacije sporazuma v njegovi sedanji obliki njuni parlamentarni skupini ne bosta podprli.

 

“Prepričana sva tudi, da gospodarske sankcije EU in ZDA proti Ruski federaciji in vojaška pomoč ZDA in nekaterih drugih držav kijevski vladi ovirajo mirno rešitev krize. Morebitno nadaljevanje ‘protiteroristične’ operacije ukrajinske vojske in paravojaških enot bi zgolj podaljšalo trpljenje na obeh straneh,” sta še zapisala v sporočilu za javnost in se zavzela za uveljavitev dejanske samouprave na območju Donecka in Luganska na vzhodu Ukrajine. “EU se mora medtem vzdržati vseh dejanj, ki bi lahko ogrozila ta proces ali ustvarila nove napetosti,” sta dodala.