Gradišče ob Soči: Zakaj potrebujemo novo KPI

(Piše Sara Matijačič)

Zakaj prenovljena KPI? Razlogov je več. Lahko bi naštevala zadnje podatke ISTAT, kjer  je govora o več kot 10 milijonov revežev v Italiji. Da ne govorimo o italijanskem nedemokratičnem volilnem sistemu ali pa o večinski stranki na vladi, ki ne premore več tistega neposrednega stika s svojimi člani in volilci, ki ga je imela njena predhodnica.  Skratka, živimo v zelo hudi gospodarski, socialni, politični in kulturni krizi, za katero žal ni videti izhoda. Čutiti je pomanjkanje po pravi levičarski stranki, ki bi s konkretnimi predlogi kljubovala tej vsesplošni krizi in branila pravice delavcev in šibkejših.

 

{jcomments on}

A tokrat kaže, da gre le zares. Pobudniki Združenja za obnovo KPI (Associazione per la Ricostruzione del Partito Comunista d/Italia), so namreč za danes organizirali prvo vsedržavno srečanje, v katerem so prestavili poziv in načrt obnove KPI. Več kot 300 ljudi se je zbralo v Kongresni palači Cavour, prvotni poziv Združenja pa je podpisalo 500 osebnosti iz vrst levice. Danes je podpisov več kot 1000. V naši deželi je poziv podpisalo več osebnosti, med katerimi so: zgodovinarji Alessandra Kersevan, Claudia Cernigoi, Dario Matiussi, vsestranski družbeno kulturni delavec Aldo Rupel in podpisana.

V preteklih mesecih je bilo v Italiji niz pobud in srečanj na to temo, med drugim tudi v Gradišču ob Soči. Na dobro obiskanem debatnem večeru sta spregovorila poleg podpisane Claudia Cernigoi in Aldo Rupel. Razpravo sta vodila član vsedržavnega vodstva SKP Bruno Steri in deželni tajnik SIK Stojan Spetič.

Rdečna nit celotne razprave je bila skrb za prihodnost in potreba po novem političnem subjektu, ki bi ji kljubovala.

Stojan Spetič je v glavnih obrisih podal gospodarsko, socialno in kulturno in še posebno politično sliko Italije in Evrope. Potreba po komunizmu je še kako aktualna, meni Spetič, kar dokazuje rezultat, ki ga je v zadnjih parlamentarnih volitvah v Sloveniji dosegla Združena levica.

Aldo Rupel, bivši profesor na višji srednji šoli, pisatelj in vsestranski kulturni delavec je podal svoj pogled na aktualnost in predstavil svoje predloge za Združenje. Zgodovinarka Claudia Cernigoi je posegla z nekaterimi mislimi in ocenami o trenutnih družbenih dinamikah v Italiji in Evropi. Podpisana pa sem podala izkušnjo svoje generacije, ki je zrasla pod vplivom Berlusconizma. Poudarila sem, da je treba komunicirati predvsem z mlajšo generacijo, ki večinoma ne voli, in to s svežimi tematikami in s predlogi, ki izhajajo bolj iz konkretnih težav in manj iz sociokulturnih analiz.

Sledila je zanimiva razprava, v kateri je publika aktivno sodelovala in nadgradila naše posege. Med drugimi je spregovoril tudi tržaški pokrajinski tajnik  SKP Peter Beherens. Razpravo je sklenil predstavnik SKP Bruno Steri s predstavijo koledarja pobud Združenja za obnovo KPI.

 

Več o pozivu na spletni strani: www.ricostruirepc.it.