ZDAJ SMO VSI GRKI!

 Rezultat iskanja slik za grexit

Se zavedamo, da smo danes vsi, prav vsi Grki? „Trojka“ predstavnikov velekapitala pod krinko EU, se pravi evropska banka, mednarodni finančni sklad in evrokomisija so po dveh mesecih pogajanj dejansko postavili ob zid Aleksisa Ciprasa in njegovega finančnega ministra Varufakisa. Zdaj skušajo pahniti Grčijo v prepad in jo kaznovati, ker se je uprla pravilom velekapitala.

{jcomments on}

 

Pogajanja so prišla do mrtve točke, ko je razlika med stališči trojke in Grčije znašala komaj pol milijarde evrov. Grexit, se pravi izhod Grčije iz evrskega območja, pa bo prinesla narodom EU vsaj 15 milijard evrov škode. Toda velekapitalu je vseeno, saj bomo ceno za to plačali navadni ljudje, ki bomo še bolj zatiskali pasove in slišali, kako za vse krivijo levičarje.

In kaj se je v resnici zgodilo. Evropsko trojko sploh ni nikoli bilo mar za realne potrebe Grčije, katere gospodarstvo ne odtehta ene izmed italijanskih ali nemških dežel. Grčija je bila vzorec in primer za vse ostale države sredozemske obale EU, torej Italijo, Španijo, Portugalsko, Slovenijo, Hrvatsko itd. Naj si nobena ne upa osporavati ukazov iz Bruslja, kjer zahtevajo plačilo dolgov bankam za vsako ceno, tudi za ceno revščine, lakote in umiranja otrok. Le da prevladajo načela kapitala.

Trojka je od Ciprasa zahtevala politične koncesije, začenši s tem, naj v atensko vlado sprejme liberalce stranke To potamo in socialdemokrate iz Pasoka. Čeprav so slednji zakuhali krizo, ker so desetdletja ponarejali državne proračune in popuščali davčnim utajevalcem, so za Bruselj jamstvo, ker niso levičarji in ostajajo zvesti politiki EU in NATO.

Ko je Varufakis predlagal skrčenje stroškov za obrambo, so v Bruslju takoj dvignili obrvi. NATO je nedotakljiva, posebno sedaj, ko je vojna v Ukrajini in Siriji, takorekoč lučaj stran od grških obal.

Na koncu so v „evrogrupi“ dobesedno vrgli iz dvorane ministra Varufakisa in obsodili atensko vlado, ker je sklenila, da povpraša za mnenje svoje ljudstvo z referendumom o tem, ali sprejmejo odpovedi, ki jih vsiljuje trojka.

Oho, demokracija pa Bruslju in evrobirokratom ne ugaja. Prejšnji atenski vladi, ki jo je vodil socialdemokrat Papandreu, so referendum prepovedali in je zato tudi padla. Zdaj trojka upa, da bo vrgla Ciprasa in dosegla nove volitve v upanju, da bo tokrat zmagala Zlata zora, se pravi stranka grških nacistov.

Kajti EU in NATO so nacisti ljubši kot levičarji. To moramo vedeti.