Utrinki iz razprave na deželnem kongresu KPI FJK

Sredi decembra je v Gradišču potekal 1. deželni kongres na novo oblikovane Komunistične partije Italije. V Ljudskem domu se je zbralo okrog trideset udeležencev. Sledili so uvodnemu posegu deželnega koordinatorja Stojana Spetiča in razpravi s sodelovanjem ena tretjina prisotnih.

 

{jcomments on}

 

Tiskovina z resolucijo, ki jo je odobril Centralni komite v Rimu, poudarja rezultat nedavnega ustavnega referenduma, ki napoveduje novo obdobje družbenih in političnih sprememb. Ne gre le za obrambo Ustave, temveč tudi za obtožbo liberalistične politike in protiljudskih nakan EU, ki se jim podrejata Renzijeva, sedaj Gentilonijeva vlada, in Demokratska stranka.

Državljani so večkrat izrazili voljo (Francija, Holandska sta zavrnili evropsko Ustavo), da se zaustavi pritisk desnice. Če ne najdejo opore znotraj levega političnega loka, zaidejo v populizem in iz njega v fašizem z dodatkom vojaško nastrojenih izbir ZDA in NATO pakta. Proti temu je potrebno oblikovati z enako čutečimi gibanji Levo ljudsko fronto.

Spetič je dopolnil resolucijo s potrjenimi opažanji, da se je referenduma udeležilo 7 milijonov državljanov več kot v zadnjih treh letih. Organizirane politične sile morajo prestreči to izražanje volje po soudeležbi, a napoveduje se nova nevarnost. Vladne sile napovedujejo volitve spomladi: s tem bi dosegle, da se za eno leto prenese referendum o socialnih vprašanjih. (Medtem je ustavno sodišče zavrnilo referendum o Job’s Actu, reformi ttržišča dela.)

Tudi desnica zavrača isti referendum, ker ve, da bi na volišča spet šli levo usmerjeni državljani, ki so zadnja leta ostali brez referenčnega političnega vzvoda. Volilni načrt gibanja 5 zvezd pa predvideva prag 8%, seveda v škodo opredeljeni levici. Nova KPI vsekakor načrtuje samostojni nastop na predčasnih volitvah kljub številnim težavam. Je pa zadeva tudi enostavna: socializem v Italiji pomeni uresničevanje Ustave iz leta 1948.

Goriški predstavnik Ottavio Romano je povedal, kaj preveva stranko na državni ravni. Obstajata soglasje s politični linijo in večja udeležba v strankinem življenju. Zavzel se je za 100% proporcionalen volilni zakon. Članstvo želi osredotočenost na stvarna življenjska vprašanja, ne pa na birokratske zaplete, ki bi povečali oblast finančnega kapitala. Stranki Komunistične prenove je treba predložiti minimalni program za skupno levico. Pri Demokratski strani ne bo odziva, saj se je usmerila v liberalizem, ki se ga ne zna otresti. Iz Tržiča odzvanja alarmni zvonec. Občino je leva sredina zapravila, ustavni referendum pa kaže na nekaj drugega. Od padajoče udeležbe na upravnih volitvah je Tržič prešel na 70% prisotnost in odgovor NE je bil množičen!

Stefano Verzegnassi je govoril o partijski strukturi. Retorično se je vprašal, zakaj spet komunisti v tem trenutku? Liberalistični kapitalizem je v težavah, ki jih prenaša na državljane. Šibkost sili Italijo v podrejanje mednarodnemu kapitalu. Sedaj je pravi trenutek za povezavo med zaposlenimi, upokojenci, mladimi. Treba je stanje dojeti in se posledično vesti. Zavrniti je treba podrejenost NATO paktu in njegovim avanturam.

Bruna Zorzini, koordinatorka na Tržaškem, je pojasnila krajevno stanje. Čutiti je možnost premika v levo med mladimi, zaposlenimi in ne, a je še premalo kadrov. Pojavljajo se znaki politične diskriminacije levih gibanj, ki pa so sama zase preveč vsaksebi. Posledica? V Občinskem svetu ni levo opredeljenega svetnika. Med simpatizerji Gibanja 5 zvezd je kar nekaj ljudi, ki čutijo levo.

Sledili so posegi iz Vidma in Milj s poudarkom prvega, da bi komuniste ne smele pritegniti volilne računice, temveč družbene spremembe z informiranjem ljudi. Zato je potrebno vsakodnevno zavzemanje. V razpravo je posegla tudi Sara Matjačič. Nov Deželni odbor je bil soglasno izvoljen. Novi predsednik je gasilec Andrea Brandolisio, za tajnika je zbor potrdil Stojana Spetiča. (ar)