ZL: Slovenija naj vendar uveljavi avstrijsko državno pogodbo za koroške Slovence

Najnovejši osnutek nove koroške deželne ustave krši pravice slovenske manjšine in ukinja slovenščino kot uradni jezik. Čeprav Avstrijska državna pogodba (ADP) slovenski manjšini zagotavlja zaščito, je v predlogu kot edini uradni deželni jezik Koroške določena nemščina. Takšno dejanje je v grobem nasprotju s sedmim členom Avstrijske državne pogodbe, ki zagotavlja jezikovno enakopravnost slovenske in hrvaške manjšine v Avstriji.

{jcomments on}

Nepriznavanje slovenščine za enega od (uradnih) deželnih jezikov je bilo od nekdaj poglavitna ovira za normalno življenje slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem. Predlagani zapis bi na najvišji simbolni ravni uzakonil diskriminacijo na narodnostni in jezikovni osnovi. To je nedopustno samo po sebi, poleg tega pa bi lahko imelo nepredvidljive pravne in praktične posledice za življenje manjšine in njenih pripadnikov.

Pred deželno vlado v Celovcu bo danes potekal protest z naslovom “Koroška je dvojezična”. S katerim želijo organizatorji in organizatorke sporočiti, da je čas, da se slovenska manjšina vrne na cesto in pokaže, da se bo borila za svojo enakopravnost in enakovrednost.

Pri tem jih v Združeni levici podpiramo in pozivamo vlado, da se glasu slovenske manjšine nemudoma priključi. Odločno je potrebno nasprotovati vsakršni diskriminaciji, kjerkoli, kadarkoli.

Dr. Matej T. Vatovec: ”Sprejetje takšne ustave bi uveljavilo diskriminacijo na najvišji možni ravni in stopnjevanje zatiranja slovenske manjšine na Koroškem, ki se je v 50 letih zmanjšala za 30 tisoč.”

Glede na dosedanje (ne)delovanje slovenskih vlade pri vprašanju zaščite manjšin od pravic LGBT oseb do romske skupnosti, smo se v Združeni levici ponovno odločili prevzeti iniciativo in poiskali rešitev.

Le notifikacija ADP in aktivna zunanja politika lahko prineseta izboljšanje položaja slovenske manjšine. Primer koroške ustave je le zadnji dokaz, da vodilne politične sile v Avstriji in na Koroškem ne spoštujejo določb ADP.

V naslednjih dneh bomo v Združeni levici vložili predlog Akta o notifikaciji nasledstva ADP-ja, ki bi ustrezno zaščitil slovensko manjšino. S predlogom smo že seznanili druge poslanske skupine in jih povabili k sopodpisu.

Dr. Matej T. Vatovec: “Potrebno se je upreti politiki “tu se govori samo nemško”, ki je postala uradna doktrina Avstrije, in zaščititi slovensko manjšino. Potrebno se je upreti tudi vsakršni diskriminaciji – kadarkoli, kjerkoli.”