Blob: štirje mušketirji…

 

Slovenci v Italiji naravnost trepeajo ob misli, da jim PD spet obljublja parlamentarca v Rimu. Navsezadnje jim je to obljubil resnicoljubni Kljukec, Matteo Renzi, ki mu niti baron Munchhausen ne more biti kos.

 

{jcomments on}

 

Tako je PD razbobnala, da je Slovencem zarisala Bratinovo okrožje, ki da zajema večji del naselitvenega prostora manjšine. Tako so zagotovili tudi predstavnikom slovenske države, saj je znani poznavalec manjšinskih vprašanj Alfano o tem poučil kolego Erjavca.

Pozabila je povedati, da Bratinovega okrožja ni namenila Slovenci/ki, pač pa poslancu Brandolinu, ki je Goričan. Zato so slovenski komponenti obljubili drsugo mesto na lestvici kandidatov za senat. Na prvem naj bi bila Serracchiani, na drugem pa… Ne, ne. Na prvem naj bi bil Jacop, na drugem ženska, morda Debora, a tudi Martina ali pisateljica. Ne, nikakor. Drugo mesto bo za senatorko Del Monte, torej pripada Slovencu tretje (moško) mesto…

Kakor da bi se PD obetal “kapot” z izvolitvijo niza poslancev in senatorjev. Toda ankete pravijo, da bo PD srečna, če v malhi odnese par poslancev in enega senatorja.

No, Stefano Ukmar, ki bi v primeru gotove izvolitve sam kandidiral, a ni neumen in čaka na deželo kot tolažilno nagrado, pravi, da Renzijevim obljubam verjame in da je zdaj na potezi Rim. Kar je seveda res. Problem je, ali se Renzi spomni vseh obljub, ki jih je dal na svoji poti z vlakom po Italiji.

Recimo, da bo Slovenec/ka zares kandidat z možnostjo izvolitve, kakor piše Primorski dnevnik. Želimo mu/ji čimveč sreče.

In kdo naj bi bil srečnež? Končno besedo bo imel Rim, pravijo, pred tem pa krožki PD v naši deželi. V igri je četvorica mušketirjev: dve ženski in dva moška. En Goričan proti trem Tržačanom. Ker bo izbran samo eden lahko domnevamo, da bodo tržaški člani PD razdelili svoje glasove med trojico, medtem ko bo Sem olič pobral vse goriške glasove. Ali pa tudi ne.

Hkrati gre računati, da SSk ni bogvekaj zadovoljna, vendar ji ne gre za rimskega parlamentarca, pač pa za ponovno izvolitev Gabrovca. Če bo PD dala ustrezna zagotovila, se bo SSk sprijaznila z usodo, malce ponergala in požrla grenki zalogaj.

Računati gre tudi z dejstvom, da bodo verjetno druge liste v Bratinovem okrožju kandidirale Slovenca/ko (razen Komela, ki se je dejansko odpovedal), naj bo to Oblast ljudstvu ali Svobodni in enaki.

Kaj pa desnica? Slovenski glsovi morda mikajo tudi desničarje. V Krminu je SSk že nagradila desničarskega župana in kaznovala levega, tako, da pokaže, kaj lahko naredi, če se razjezi. Kaj pa če Berlusconijev tabor ponudi SSk kandidaturo v parlament? Še se bomo smejali, ali jokali. Od smeha ali bridkega spoznanja, da nas vlečejo za nos.

Krovne pa, kakor minister Gregor. Nič.