Levi juriš v Sloveniji

Risultati immagini per levica prvi kongres

Levica je slovenska stranka, nastala iz združitve Iniciative za demokratični socializem in stranke ekosocialistov TRS. Pred štirimi leti je kot Združena levica (štirih komponent) pridobila šest mest v 90 članskem državnem zboru, zdaj jih računa še več.

 

{jcomments on}

 

Tako je poudaril prvi redni kongres stranke, ki je potrdil kandidate za skorajšnje majske parlamentarne volitve in strankin volilni program, o katerem je v dvorani kina Šiška spregovoril Sašo Slaček.

Tristo prisotnih, v glavnem mladih, je sprva odpelo Internacionalo skupaj z ljubljanskim partizanskim zborom, nato pa prisluhnlo Violeti Tomić. Ta je povedala zgodbo svoje razširjene družine kmečkih dninarjev in podeželskih revežev, ki so se pridružili NOB, v domači vasi pa tudi takoj spravili z domobranskimi družinami, nato skupaj rastli v Jugoslaviji, študirali in s pridobljenim znanjem zvišali svoj družbeni položaj. Danes se najmlajše pokolenje mora spet boriti za dostojanstvo dela in osnovne življenjske pogoje. Levica je tudi to, boj za blagostanje revnih.

Med uspehi slovenske levice v parlamentu gre omeniti brezplačen topli obrok vsakemu šolarju in dijaku, pa tudi zaustavitev davčnega odpusta tujim multinacionalkam.

Kot je poudaril tudi koordinator stranke Luka Mesec pričakuje Levica na majskih volitvah boljši rezultat, da bo lahko razmišljala o iskanju zaveznikov v duhu programa socialne in kulturne prenove Slovenije, izhajajoč iz koristi delovnih ljudi.

Levica se bori za večjo prisotnost države v gospodarstvu, za revizijo denacionalizacijskih postopkov in delavsko samoupravljanje, oziroma soupravljanje, kjer je le mogoče.

Levica zahteva odstranitev rezilne žive na mejah, kar je pravi zločin proti beguncem. Obenem pa se bori za mir in izstop Slovenije iz NATO pakta. Referendum proti zvišanju stroškov za oboroževanje naj da sredstva za zvišanje pokojnin in dejavnosti socialne države. Je tudi za korenito revizijo pogodb, ki vklepajo Slovenijo in druge države v kletko bruseljske birokracije.

Levica je za zakonsko določitev najnižje plače na 700 evrov, za ustrezno zvišanje pokojnin.

Kongres Levice je pozdravilo več gostov, začenši z Gregorjem Gysijem, iz evropske stranke levice, Mirkom Messnerjem (KPA), predstavnikom francoske Insoumise in španske Podemos, Varoufakisove Diem, grške Syrize in drugih. Prisotni so bili tudi vidni slovenski kulturni delavci in predstavnik Zbeze borcev Tit Turnšek.

Kongres je zaključila Lara Jankovič s himno Unidad popular (El pueblo unido).