Slovenija: Janša prvi, a levica je močnejša

Rezultat iskanja slik za slovenija volitve

Po prvih podatkih se je državnozborskih volitev udeležila polovica slovenskih državljanov. Desnica Janeza Janše je s krepko podporo madžasrskega desničarskega premierja Orbana pridobila četrtino glasov, na drugem mestu je Lista Marjana Šarca s 13%, sledi Cerarjev “moderni center” z 10%. Levica in Socialdemokrati imata vsaka nekaj nad 9%. Obe stranki sta precej pridobili. Demokristjani NSI imajo kakih 7%, Jelinčičevi nacionalisti, Erjavčev Desus in Lista Alenke Bratušek so preskočili volilni prag in bodo v parlamentu.

 

{jcomments on}

 

Zadovoljni smo z uspehom Levice, ki je krepko pridobila, kljub poskusu sabotaže s podobno listo “Združene levice Sloge”, ki pa je pobrala pol odstotka, kar pomeni, da ji ne pripada niti državni prispevek za stranke, ki so prejele vsaj 1% glasov.

Kakšne so politične perspektive? Janša, ki mu bo predsednik Pahor gotovo podelil mandat, ne more sestaviti vlade, saj razen demokristjanov in Jelinčiča nima zaveznikov. Njegova koalicija ima v parlamentu manj kot 40% poslancev. Bolj verjetna je široka levosredinska koalicija med Listo Marjana Šarca, Cerarjevo moderno sredino, Listo Alenke Bratušek, Socialdemokrati, Desus… Ta koalicija bi stežka zbrala absolutno večino poslancev zato bi se morala dogovarjati tudi z okrepljeno Levico. Ta pa je na razpolago samo pod jasnimi pogoji varovnja dela, podpore socialno šibkejšim, ustavitve procesov privatizacije, drugačno zunanjo politiko. Igre so odprte.

Levica je poudarila z izjavo Luke Mesca, da je pripravljena vstopiti v napredno vlado, a le pod jasnimi programskimi pogoji, ki zadevajo socialo, delo in prekinitev privatizacij. Vsekakor bo o morebitnem sodelovanju odločalo vse članstvo levice s spletnim glasovanjem.