Zastopanost manjšine: se kaj skriva za obzorjem?

 

Risultati immagini per italijanski parlament

 

Včash se usoda poigrava. Tudi z manjšino Slovencev v Italiji. Ko smo će obupali se nam namreč naenkrat odpira možnost izvolitve svojega predstavnika v sicer za tretjino skrčenem parlamentu. Kako, zakaj? Berite dalje.

 

{jcomments on}

 

V parlamentu je prišlo do prave kombinacije. PD in Gibanje 5 zvezd vladata, takoj po novem letu napovedujeta novo volilno zakonodajo. Mnenja so različna in precej daleč eno od drugega. PD bi najraje večinski volilni sistem, a se boji, da bo izgubila oblast v korist Salvinijeve desne koalicije, ki prav tako želi večinski sistem. Toda tega ne marajo drugi. Ne Berlusconi, ne Melonijeva, niti Renzi in Fratoianni, ker nočejo, da bi jih večje stranke požrle za malico.

Verjetno bo prišlo do korekture sedanjega proporčnega sistema z volilnim pragom in morda okrepljeno večinsko nagrado. O tem naj bi se že pogovarjala Salvini in Renzi, ki bi v zameno za tak volilni zakon, s katerim bi tudi njegova nova stranka vstopila v parlament, bil pripravljen ob določenem tretnuku zrušiti Contejevo vlado in tako preprečiti, da bi sedanja levosredinska večina izvolila svojega predsednika republike.

Lahko si torej pričakujemo tak volilni sistem, da bosta volk sit in koza cela, oziroma, da bo zmagovalec volitev oblikoval svojo vlado, njegovi zavezniki pa ohranili svojo parlamentarno moč.

Do tod le splošna ugibanja. Kaj pa ima s tem opraviti problem zastopanosti slovenske manjšine, ki se z njim ukvarjata krovni organizaciji, stranke in slovenska diplomacija?

Poglejmo stvari pobliže. PD, v katero je tudi formalno vstopila senatorka Tatjana Rojc, trdi, da slovensko zastopanost podpira. Ni več opozicija, pač pa vladna stranka, ki drži v rkah nekatere med glavnimi vzvodi in ministrstva, ki se bodo ukvarjala z volilnim sistemom.

Gibanje 5 zvezd je z zunanjim ministrom Di Maiom obljubilo slovenskemu kolegu Cerarju, da bo ustrezno ukrepalo, da bodo Slovenci zastopani. Kako, ni povedal, toda beseda ni konj in obljuba dela dolg.

Slovencem obljublja podporo tudi Fedriga, predsednik Furlanije Julijske krajine, ki ni kdorkoli, saj je tesen Salvinijev sodelavec, svojčas celo načelnik parlamentdarne skupine Lige.

Skratka, zastopstvo imamo takorekoč v žepu. Seveda, če bodo vsi omenjeni, ki skupaj predstavljajo dve tretjini parlamenta, držali besedo in spoštovali obljubo.

V tem primeru je na obzorju „ladinski model“, kar pomeni, da bo izvoljen slovenski kandidat, ki bo na svoji listi prejel največ glasov. Strankarskih in preferenčnih. Seveda, če bomo volili s preferencami. Če ne, bo pač veljalo število glasov, oddanih listi, na kateri bo nastopal kandidat, ki se bo izrecno opredelil za Slovenca. V tem primeru bo odvzel mesto drugemu kandidatu, ki se je uvrstil više na lestvici.

Kdo bo izbral kandidate? Vsaka stranka zase, saj jih je lahko tudi deset. Izvoljen pa bi bil samo eden, kar je povsem logično. Lahko si predstavljamo torej, da bodo Slovenci kandidirali na listah levosredinskih strank, Gibanja 5 yveyd in Lige.

Glede na sedanja razmerja sil si lahko tudi predstavljamo, kdo bo izvoljen z „ladinskim modelom“: kandidat na najmočnejši listi. In če nas predvidevanja ne varajo, bo to kandidat Lige, ki ga bosta določila Salvini in Fedriga. Nekaj Slovencev jih Liga že ima, vendar je možno tudi, da se konkretizira zavezništvo s Slovensko skupnostjo, točneje z njenim desnim delom, pri čemer bi imel besedo tudi Salvinijev in Orbanov prijatelj Janša.

Ime ugibajte sami. Morda znani goriški odvetnik?