NOČEMO BITI TARČA

Risultato immagini per manifestazione aviano 25 gennaio

Nad človeštvom se zgrinjajo temni oblaki vojne, od Libije do Irana, od Sirije do črne Afrike. Vojne za energetske vire in nadvlado, proti drugačnemu razvoju, ki ne pleše na notah fiannčnega kapitala. Ali, kakor je rekel papež Frančišek, na svetu divja tretja svetovna vojna po obrokih.

Dron, ki so ga Amerikanci poslali s Sicilije, je v Bagdadu ubil poveljnika iraških oboroženih sil generala Suleimanija. Napetost je dosegla vrelišče, a ga k sreči ni presegla. Iraško ljudstvo (in parlament) prosijo, oziroma pozivajo tuje sile, naj odidejo, a Amerikanci, Italijani in drugi nočejo. Ostajajo v tej deželi, svoj čas zibelki civilizacije, da bi jo okupirali in izloriščali. Maska o obrambi demokracije je padla.

Iz Turčije prevažajo nov komplet 50 jedrskih bomb v Furlanijo, točneje v Aviano, kjer je ena izmed največjih ameriških baz v Evropi. V Italiji jih je 130! Toda največje so Aviano in tista na Kosovem polju.

Kaj to pomeni? Da bi v primeru vojnega spopada bili naši kraji prva tarča povračilnega napada! Furlanija in severni Jadran kot jedrsko pogorišče brez življenja. Se tega zavedamo?

 

{jcomments on}

 

 

Zato je koordinacijski odbor opozicijske levice sklenil uprizoriti po vsej Italiji, pred najpomembnejšimi ameriškimi in Natovskimi vojaškimi oporišči mirovniške demonstracije z geslom: „Nočemo biti tarča!“

Taka manifestacija je bila v soboto 25.januarja v Avianu, kjer je kakih petsto ljudi, predvsem mladih, korakalo od mestnega središča do ameriške baze, kake 4 km vstran. Korakali so po cesti, ki teče vzdolž visokih žičnih pregrad, onkraj katerih je bilo mogoče gledati bombnike, ki so že večkrat napadli cilje na Bližnjem vzhodu in na Balkanu. Z njihovo ceno bi za leto dni nahranili več tisoč otrok.

Končni shod je bil tik pred vhodom v oporišče, ki je bilo videti prazno. Pravzaprav so bile prazne tudi ulice Aviana, čeprav je bila sobota popoldne. Domačini se boje, saj jih večina živi od dela, ki je povezano z oporiščem in Amerikanci. Vojaki pa so bili očitno zaprti v svojih bivališčih, saj jih ni bilo na spregled. Verjetno so se podali iz baze šele, ko so se mirovniki razšli in vrnili v bližnji Veneto, Videm, Gorico in Trst.

Ob odprtem mikrofonu so spregovorili predstavniki strank in organizacij, ki podpirajo temeljne zahteve, ki so: Italija naj se odpove članstvu v paktu NATO, naj odpokliče svoje vojake iz tujih držav, naj ne sodeluje v vojnih akcijah ZDA, naj ne sprejme na svojem ozemlju jedrskega orožja in naj raje sodeluje pri mirnem reševanju mednarodnih sporov.

V tej protiimperialistični fronti so sodelovali komunisti, ki so se pred nekaj mesci obvezali, da bodo svojo razcepljenost premostili s paktom o akcijski enotnosti. To so Stranka komunistične prenove, Komunistična partija Italije, Delavska komunistična stranka, Antikapitalistična levica, Oblast ljudstvu. Pridružili so se tudi pripadniki nekaterih mirovniških gibanj, KP Marca Rizza in VZPI-ANPI.

Dober teden prej je bil na trgu v Avianu shod sardin, posvečen miru, vendar so odklonili udeležbo na sobotni manifestaciji pred ameriškim oporiščem.

Podrobne zahteve vseh demonstracij vzdolž italijanskega polotoka so:

1 – Od italijanske vlade zahtevamo, da ne odobri uporabe vojaških baz za še eno vojaško operacijo ZDA

2 – Odpokliče italijanske vojake iz Iraka in tudi iz operacij, kjer so vpleteni kot okupacijske sile in naj se jih angažira za potrebe civilne zaščite na okoljsko prizadetih območjih.

3 – Drastično znižanje vojaških izdatkov: 70 milijonov evrov dnevno je norost. Naj se izdatki uporabijo za izobraževanje, zdravstvo, kulturo in skrb za okolje

4 – Takoj zaustavi izvoz in tranzit orožja na Bližnji vzhod in Turčijo, oziroma najbolj odgovornim za destabilizacijo na Bližnjem vhod in se zgleduje po pogumni stavki pristaniških delavcev v Genovi, ki so zavrnili natovarjanje orožja na saudsko ladjo (vojna v Jemnu)

5 – podpiše Konvencijo za prepoved jedrskega orožja, ki je bil z večino izglasovan na generalni skupščini Združenih narodov in naj zavrne skladiščenje več kot 50 jedrskih bomb iz Turčije ter naj se aktivira za odstranitev tistih, ki so že skladiščeni na državnem ozemlju, vključno v Avianu

6 – Odstrani oznako državne tajnosti na pogodbah, ki določajo prisotnost ameriških vojakov na našem ozemlju; to naj bo prvi korak k temu, da se javno pod vprašaj postavi članstvo Italije v Natu.