Nekaj grešnih misli o Covidu19

Risultato immagini per coronavirus

Sedim doma. Kot vsi drugi. Televizor in splet na računalniku me zasipata z informacijami. Povečini so resnične, včasih lažne. Vse alarmistične. Vsi poudarjajo, da se ne bomo okužili samo, če se ne srečujemo z nikomer in če smo na razdalji, kar pa ne velja za delavce, bolničarje, zdravnike, trgovske pomočnike, policiste, gasilce, šoferje avtobusov itd. Gospodarstvo bo trpelo, zato nam stalno povedo, kaj se dogaja na borzah. Čaka nas huda kriza, potem, ko bo pandemija mimo. Kdaj? Morda konec pomladi, ali sredi poletja. Dotlej pa bomo samotarji, zrahljale se bodo vse človeške vezi, razen telefonskih. Nekdo je že krstil sedanji človeški rod kot prehod iz “homo sapiens” v “homo comunicans”, kjer je naš glavni organ pametni telefon… Približno tako, kot za migrante.

 

{jcomments on}

 

Psihologi nas pozivajo, naj ne delamo neumnosti in naj se sprijaznimo z novim stanjem. Tesnoba uničuje in ničn ne pomaga. Bodimo torej pozitivni, ali vsaj vdani v usodo.

Hkrati pa začenjamo razmišljati o marsičem. Naprimer, da je v Zahodni Evropi in ZDA huda kriza tudi zato, ker zdravstvena oskrba ni več na višini. V zadnjih 30 letih so jo klestili ob vsakem proračunskem manevru. Število postelj, bolnišnic, bolničark in zdravnikov  je iz leta v leto bilo manjše. Upokojencev niso nadomeščali. Vse, da bi prihranili in tako prihranek namenili vojaškim stroškom. Kajti NATO zahteva vsaj 2% narodnega dohodka zase. Italija kupuje bojna letala F36, ki stanejo milijarde evrov. Seveda ni denarja za zdravstvo in šolstvo, da o znanstveni raziskavi ne govorimo. Vsi so že pozabili, da je raziskovalka, ki je prva evidentirala koronavirus mlada prekarna biologinja. Šele potem so ji obljubili stalno zaposlitev…

Najhuje je v Lombardiji, kjer je zdravstveni sistem na psu tudi zaradi koruptivnosti deželnih oblastnikov s Formigonijem na čelu. (Medklic: Formigoni, dolgoletni predsednik lombardijske deželne vlade, je bil zaradi korupcije v zdravstvo obsojen na več let ječe, a je po čudežnem naključju spet na prostosti…)

Vsi pišejo o zdravnikih in bolničarjih, ki spijo na tleh, utrujeni od 12-urnih izmen brez dneva počitka in poudarjajo, da so junaki našega časa. Res je, toda dodati bi morali, da so tudi nekateri lopovi, ki so število zdravstvenega osebja tako skrčili, da ni več kos izjemnim trenutkom epidemije. Pa se privatnega zdravstva ne upajo lotiti. V Španiji, kjer je na oblasti levičarsko usmerjena vlada, v kateri sedijo tudi komunisti, so rekvirirali privatne strukture in jih podvrgli javnim oblastem, da bi bili kos epidemiji Tako se dela.

Prve dni, ko je izbruhnila epidemija, so pomembni komentatorji blatili Kitajsko, kjer je izbruhnila. Oblasti v Pekingu so obtožili, da so svet seznanili z zamudo. Potem pa so se sami postavili na laž, ko je svetovna zdravstvena organizacija OMS poimenovala koronavirus kot Covid19. Številka na koncu imena pomeni, da je Kitajska seznanila OMS z epidemijo še v letu 2019. Nobene zamude, le prve kontrole so bile potrebne.

Potem so začeli polemizirati zaradi tega, ker so kitajske oblasti uvedle v Wu Hanu in pokrajini splošno karanteno. Pisali so, da so to “metode komunistične diktature”, le mesec dni pozneje, pa so jih začeli vsi posnemati, ker so bile edine učinkovite.

In še več. Ti grdi komunisti s Kitajske, Kube in Venezuele so edini odgovorili na klice na pomoč iz Lombardije ter poslali svoje specialiste in izdatno pomoč v zdravstvenem materialu, ki ga je zmanjkalo. Medtem je ameriški predsednik Trump poskusil korumpirati Nemce, naj izdelajo zdravilo proti koronavirusu samo za ZDA, drugi naj kar crknejo… NATO pa je organizirala vojašpke vaje Defend Europe proti Rusiji, iz ZDA je prišlo 20 tisoč vojakov, v glavnem poslanih v Ukrajino. Bomo videli, koliko ukrajincev in ukrajink se bo okužilo…

V naših krajih smo priča sprenevedanju desničarjev, kot je Fedriga. Ves čas je vpil, da je treba zapreti meje, ko pa jih je Slovenija komaj priprla, je začel vriskati, da je to nedopustno in da bo Slovenija že videla… Fašistični poslanec pa je celo iz zgodovinske ropotarnice izvlekel pojem talcewv ter predlagal, naj bi  se maščevali slovenski manjšini, ki da nas Italija izdatno “krmi”, kakor svinje.

V Sloveniji je prišlo do zamenjave oblasti med Šarcem, ki je odstopil, ko se mu je sesula vlada, in Janšo, h kateremu so prestopili sredinski liberalci SMC in Desus. Janša je na samem začetku potrdil nekakšno obsedno stanje, da pa bi javnost prepričal, da je to res, je iz pakta NATO poklical najbolj razvpitega manipulatorja novic Jelka Kacina. Slovenska desnica vsekakor upa, da ji bo koronavirus pomagal ukrotiti Slovence in prepričati, naj sprejmejo njihov avtoritarni način vladanja, ki temelji na sovražnem govoru in lažeh.

Vprašati se moramo, kako bo, ko bo vsega konec. Kajti verjamemo, da bo Covid19 prej ali slej premagan in da se bodo vrnili normalni časi. Le da bodo posledide hude.

Vsi se sprašujejo, kaj bo z gospodarstvom. Zdaj vlade obljubljajo podpore, toda potem, ko se bo razbesnela kriza, bodo delovna mesta na prepihu. Gospodarji kapitala bodo skušali obnoviti svoj dobiček, tudi na koži delovnih ljudi. Predvsem na njihovi koži. Zato se moramo pripraviti, ker bo čas razrednega boja za drugačne razmere.

Vsi se strinjamo, da tako, kot prej, ne bo več mogoče. Vsem je sedaj jasno, koliko je vredno javno zdravstvo, v katerega bo treba vložiti dodatna sredstva. In če je slovenska vlada padla, ker ni bila sposobna ukiniti privatnega a obveznega zdravstvenega dopolnilnega zavarovanja, bo sedaj njena naloga, da javno zdravstvo okrepi s kadri, bolje plačanim osebjem, več strukturami itd.

Isto velja za Italijo, kjer so vsi, od desnice do leve sredine, varčevali na področju zdravstva in znnja. Vanju naj poseže država, ne glede na nekdanje dogma EU, ki to prepoveduje.

Prav tako. EU, ki se res ni izkazala. Kakšna solidarnost med evropskimi narodi neki? Med seboj so polemizirali in vzajemnosti je bilo toliko, kot je črnega pod nohtom kubanskega prostovoljnega zdravnika in kitajskih pošiljk.

EU je popokala po šivih. Predsednica Evropska banke Lagarde je s svojimi izjavami užalila vse, čeprav je povedala resnico, da je denar pomembnejši od človeških življenj. Egoizem nacionalnih držav je definitivno pokopal prazno polemiko s “sovranisti”. Nacionalni egoizem in pomanjkanje solidarnosti so zaščitni znak liberalnih vlad, pa naj bodo francosko polikane ali madžarsko grobe.

Maastricht, Lizbona, fiscal compact, Schengen… Prazne besede.

Napočil bo čas za razmislek, da nam taka Evropa kapitalov ne koristi. Prej bi koristila Evropa ljudstev, ki naj sega od Atlantika do Vladivostoka. Preko kater bi stekla tudi kitajska “Svilna pot”, ki bi gospodarsko zbližala azijsko velesilo in našo celino. Trst bi v njej odigral ključno vlogo, zato je bila Kitajska vsem trn v peti. In ni rečeno, da bo “Svilna pot” zaživela tako, kot bi bilo treba v korist nam vsem. Trump tega noče. In naša evropska desnica niti. Raje vidijo ameriškemu gospodarstvu podrejeno staro celino, ki bi bila pod vojapko kuratelo.

Javno mnenje, če je v času karantene pridobilo kaj sposobnosti kritičnega razmišljanja, bi moralo usmeriti svoj pogled tudi onkraj obzorja in vzpostaviti prijateljske odnose s Kubo, Venezuelo, Rusijo in drugimi državami, ki so se tokrat izkazale bolj kot “Veliki brat” izza oceana.

Vse to bo mogoče, če bomo obnovili socialno čutečo in resnično demokracijo, ki je bila v karanteni tudi sama, saj nam je oblast omejila in preprečila gibanje, medsebojne odnose in stike, javno komuniciranje. Vojaško policijske kontrole niso in ne smejo biti generalka avtoritarnih režimov za primer splošne družbene in gospodarske krize, ki bi jih spremljali protesti. Ne pozabimo, da v Italiji kljub novi vladi še vedno veljajo Salvinijevi dekreti o javnem redu, ki kaznujejo zbiranje stavkajočih.

Zato je potreben premislek tudi na levici, med komunisti. Izkazalo se je, kako so jalove dosedanje polemike med nami. Napočil je čas združevanja, dogovarjanja, akcijske enotnosti, skupnih pobud, skupnega nastopanja.

Hic Rhodos, hoc salta.

(Stojan Spetič)