Aktualnost Leninove misli

Ob 150. obletnici rojstva Vladimirja Iljiča – Lenina je 89 komunističnih in delavskih partiji vsega sveta objavilo razmišljanje o aktualnosti misli in dela revolucionarja, ki je zaznamoval svetovno zgodovino celo prejšnje stoletje in tudi danes.

Pandemija Covit19 jasno dokazuje parazitski značaj kapitalizma, ki je v imenu dobička zanemaril zdravje in đivljenja ljudi, okrnil zdravstvene sisteme in skuša sedaj breme prihajajoče krize zvaliti na ramena delovnih ljudi in revnejših ljudstev. Prav v tem trenutku je še jasnejši lik V.I.Lenina, ki je vse svoje življenje ijn ustvarjalnost posvetil delovnim ljudem in izgradnji socialistične družbe., začenši z odpravo izkoriščanja človeka v imenu dobička.

Lenin je v spopadu s socialdemokratskim oportunizmom zgradil partijo novega tipa, stranko boljševikov, ki je izvedla zmagovito revolucijo in vzpostavila vladavino množic, diktaturo proletariata.

Na idejni ravni je Lenin razvil osnove marksizma, se pravi politično ekonomijo, filozofijo in znanstveni socializem. Boril se je z dogmatizmom, sektaštvom in parlamentarizmom, čeprav ni zanemarjal parlamentarne dejavnosti.

Nova pokolenja revolucionarjev se še danes navdihujejo pri Leninovih delih, kot so “Kaj storiti?”, “Dve taktiki socialne demokracije”, “Država in revolucija”, “Imperializem kot višja stopnja kapitalizma”, “Ekstremizem, otroška bolezen komunizma” “O Združenih državah Evrope”in druge.

Lenin je pred sto leti vodil oktobrsko revolucijo, ki je pretresla svet in ga spremenila. Po njenem navdihu so pri drugih narodih nastale komunistične in revolucionarne partije. Bil je izvrsten strateg, a ni zanemarjal poltiiko zavezništev, ki je služila revoluciji.

Vodil je novo državo, utemeljeno na novi obliki revolucionarne oblasti, sovjetih in na gospodarskem sistemu, ki ni stremel k dobičku, pač pa k zadovoljevanju ljudskih potreb. Njegova ZSSR je razvijala politiko kulturnega dviga šriokih množic, obenem pa je podpirala boj narodov za svobodo in mir.

Izhajajoč iz načela proletarskega internacionalizma in kritike izdajstva socialne demokracije v prvi svetovni vojni, ko je prevladal po eni strani nacionalizem, po drugi pa kozmopolitizem velekapitala, je Lenin dal pobudo za tretjo komunistično internacionalo, ki je veliko prispevala k revolucionarnim dejavnostim po svetu in navdihnilo protikolonialne osvobodilne boje.

Lenin je bil dosleden borec za mir in proti imperializmu. Tudi zmaga protirevolucije in obnova kapitalizma ne moreta zabrisati pridobitev socializma. Problemi, s katerimi se zdaj spopada delavski razred, trpljenje drugih slojev, srednjih slojev in mnogih ljudstev pričajo o aktualnosti in potrebi socializma.

Zato reakcionarne sile skušajo mladim pokolenjem in delovnim ljudem z reakcionarnim protikomunističnim revizionizmom zgodovine prikriti zasluge in dejavnost V.I.Lenina.

Nadljujmo njegovo delo, branimo in širimo njegovo dediščino.

(Sinteza daljšega besedila. V celoti ga objavljamo v italijanščini.)

Izjavo so podpisale sledeče partije:

KP Albanije,

KP Alžirije,

KP Argentine,

KP Armenije,

KP Avstralije,

KP Avstrije,

KP Azerbajdžana,

Napredna demokratična stranka Bahreina

KP Bangladeša,

KP Belorusije,

KP Brazilije,

KP Belgije,

KP Velike Britanije

Nova KP VB

KP Bolgarije

Nova KP Bolgarije

KP Kanade

KP Čila

Socialistična delavska stranka Hrvatske

AKEL Cipra

KP Češko-moravske

KP Danske

Danska KP

Revolucionarna sila Dominikanske republike

KP Ekvadorja

KP Salvadorja

KP Finske

Združena KP Gruzije

KP Nemčije

KP Grčije

Madžarska delavska stranka

KP Indije

Indijska KP (marksistična)

KP Kurdistana (Irak)

Tudeh Iran

Irska delavska stranka

KP Irske

KP I(zraela

KP (Italija)

KP Italije

KP Jordanije

Socialistično gibanje Kazahstana

Delavska stranka Koreje

KP kirgizije

KP Libanona

Litovska socialistična stranka

Socialistična stranka Litve

KP Luksemburga

KP Malte

KP Mehike

KP Norveške

Nova nizozemska KP

KP Pakistana

KP Palestine

Palestinska ljudska stranka

KP Paragvaja

KP Peruja

KP Poljske

KP Portugalske

KP Filipinov

KP Ukrajine

ZK Ukrajine

KP Ruske federacije

Ruska delavska komunistična partija

KPSZ

Zveza KP

Nova KP Jugoslavije

Srbski komunisti

KP Slovaške

KP Južne Afrike

KP Španije

KP španskih delavcev

KP španskih narodov

Komunisti Katalonije

KP Šri lanke

KP Swazilanbda

KP Švedske

KP Sudana

KP Sirije

KP Turčije

KP Venezuele

ZK Bolgarije

Revolucionarna KP Francije

Pol komunistične prenove v Franciji

Shiso undo Japonske

KP Portorika

Ljudska zveza Galizana

KP Švice

KP ZDA