KPI za enotnost levice v raznolikosti ter alternativo tudi v Furlaniji Julijski krajini

 

Rezultat iskanja slik za PCI Friuli Venezia Giulia

 

O političnem trenutku in skorajšnjih upravnih volitvah, kakor tudi o možnosti političnih in deželnih volitev, je v Gradiški razpravljal deželni komite KPI, izvoljen na decembrskem kongresu.

 

 

{jcomments on}

KPI je zadovoljna s rezultatom komaj trimesečne kampanje včlanjevanja po ustanovitvi združene stranke sredi poletja in računa zdaj, da bo svoje članstvo letos podvojila. Pri tem računa pedvsem na mlade študente in delavce, brez dela ali s tveganimi delovnimi razmerji. Njim so namenjene kampanje o problematikah dela in zdravstva ter nasprotovanje politiki rezov, ki jih vsiljuje EU. Ta se je spremenila v upravni svet bančnega in finančnega kapitala ter sredstvo agresivne politike NATO, zato spada v odpad. O tem bo KPI organizirala tematsko srečanje v Gorici, v Trstu pa razpravo o migracijah in rastočem rasizmu.

Komunisti delajo za politični zasuk, ki naj obnovi zanosno ljudsko mobilizacijo ustavnega referenduma, s katerim je bila Renzijeva PD postavljena na mrtvi tir. KPI podpira zbliževanje vseh sil, ki predstavljajo alternativo neoliberistični politiki, ki je v nasprotju z interesi delovnih ljudi. Komunisti so za enotnost levih sil, ki nasprotujejo vsem desnicam: konzervativni, ki jo predstavlja PD s svojimi zavezniki, rasistični z Ligo in neofašisti ter populistični, ki jo udejanja Grillovo gibanje. Enotnost v raznolikosti in samostojnosti posameznih sil, ki jih združuje želja predstavljati koristi šibkejših družbenih slojev.

V Gorici in drugih občinah, kjer bomo volili pomladi, se KPI zavzema za tako zavezništvo, ki naj spoštuje vse duše levice in se izrazi v skupnih programskih izhodiščih.

Isto velja za deželne volitve, če in ko bodo. Kajti leva sredina je mrtva, ubila jo je prav PD od Renzija do Serracchianijeve, ko je odpravila pravice delavcev in nato poskusila vsiliti ustavno reformo v znamenju avtoritarizma in krčenja demokracije.

S tem v zvezi KPI podpira zahtevo slovenske manjšine, da nova volilna pravila olajšajo njeno zastopanost v parlamentu, kakor določa zaščitni zakon. Pri tem menijo, da bi morali razmere v Furlaniji Julijski krajini primerno prilagoditi in izenačiti s sistemi v Dolini Aoste in na Južnem Tirolskem. V ta namen je angažirala tudi Odbore za obrambo ustave.

Po dokaj obsežni razpravi je deželni komite KPI na predlog predsednika Andrea Brandolisia in tajnika Stojana Spetiča izvolil svoje tajništvo in imenoval odgovorne za pomembnejše resorje, od dela do obveščanja javnosti.