Nedopustno nasilje v Bregu

    Kako je sploh mogoče, da te v demokratični državi, vladavini prava, celo članici EU, žandarji pretepejo na tvojem domu in nato ranjenega odpeljejo v zapor? Četudi bi sumili karkoli, ima tudi osumljenec neke pravice in med temi tudi to, da ga ne bodo tepli, ranili ali mu omejevali svobodo brez pravega razloga.

  Kot ste razumeli, je to komentar k dogodku, ki je v Bregu zaznamoval letošnja prvomajska praznovanja, ker so miljski karabinjerji sredi noči za celih sto metrov (sic!) {jcomments on}zasledovali mladeniča, ki je pred tem vodil postavljanje maja na Hribenci. Po njegovi pripovedi in potrditvi sopotnika, naj bi karabinjerji vdrli na dvorišče privatne hiše in fanta pretepali z ročno baterijo. Baje so ga tudi uklenili, potem pa naj bi jih zagrabila panika, ko so se avtomatsko zaprla vhodna vrata. Junaki so kričali, naj domačini nemudoma odprejo vrata dvorišča… Ćesa so se bali? Fanta, ki je ranjen ležal na tleh z orožnikovo nogo na vratu? Njegove matere? Vaščanov?
  Fant, sicer predsednik fantovske v domači vasi, pravi, da bo orožnike tožil. Upati je, da bodo sodniki zbrali dovolj dokazov o nezakonitem ravnanju “mož postave” v črni uniformi, kajti očitno postaja, da so poskrbeli za obrambni alibi.
Odgovoriti bi morali na nekaj preprostih vprašanj. Recimo to, ali pretepajo vse, ki se ne ustavijo ob njihovem bloku. Kje je stal ta njihov blok, da ga fantje niso videli? So nalašč čakali mlade, ki so se vračali s prvomajske proslave? Jih je prav to motilo?
Sum je tukaj opravičen, saj smo že nekajkrat doživeli podobna nasilja, kakor lov na mlade, ki so obešali rdeče zastave ali negodovanje zaradi dvojezičnih napisov na pekarni.
Upamo, da se bo našel med domačimi parlamentarci, ki bo naslovil na pristojnega obrambnega ministra Ignazia La Russo vprašanje, kako ocenjuje dogodek, za katerega je zelo težko zanikati, da ne priča o sovražnem razpoloženju do slovenske narodne skupnosti v naših krajih.
Če se bo dokazalo, da je vse povedano res, potem se moramo vprašati, ali imamo opravka z oholimi nasilneži, pa čeprav v črni uniformi. In če drži, da nismo v demokratični Italiji, pač pa pod Italijo, kjer se rojeva nov fašizem.

Upati je, da se bodo v manjšini našli odvetniki, ki bodo fantu iz Brega priskočili na pomoč, saj bo bitka za resnico in pravico zelo trda.