Zakaj neki Slovenci ne glasujejo za LS in se ne prepoznavajo v desni sredini

V razpravi znotraj naše skupnosti o nuji reform krovnih in primarnih organizacij ter o odnosih med civilno družbo in politiko večkrat ugotavljamo, da se Slovenci v Italiji soočajo skoraj izključno – z izjemo institucionalnih stikov – s strankami levosredinskega polja.
Predsednik SKGZ-ja Rudi Pavšič je pred kratkim javno izjavil, da je bil zaradi tega deležen tudi “dobrohotnega grajanja” senatorja Ferruccia Sara, ki naj bi delno utemeljeval institucionalno mlačnost Dežele, vsedržavne Vlade in krajevnih ustanov z desnosredinsko upravo v odnosu do Slovencev v Italiji tudi zaradi tega dejstva.

Sarovo sklepanje je navidez logično, čeprav bi moral politik strega kova, kakršen furlanski senator nedvomno je, tudi preučevati razlog določenih pojavov. In ne da bi se vračali v dogodke prvega povojnega obdobja ali tako imenovane hladne vojne, bomo postegli kar s svežo kroniko teh dnevov. Izhajajoč iz dejstva, da so na vozilih in uniformah civilne zaščite nekaterih okoliških občin italijansko-slovenski dvojezični napisi je včeraj deželni svetnik Piero Camber naslovil na pristojnega deželenega odbornika interpelacijo, v kateri sprašuje ali so tovrstni napisi “razumljivi” celotni populaciji FJK ter predlaga, da bi bilo primerneje, ko bi slednji bili samo v italijanščini ali kvečjemu še v angleščini. Menim, da je katerikoli komentar popolnoma odveč.

Danes, v okviru krajevnih zdrah v okviru mestnega Ljudstva Svoboščin med tako imenovanimi “Bandelli boys” in županom Dipiazzo, beremo o javnem napadu občinskega svetnika Andree Pellarinija na župana, češ, da so tudi danes “zloglasne rdeče zastave, sledovi Prvega Maja, lepo razvidne na kraški planoti.” Mimo tega, da je že obče znano, da so rdeče zastave simbol Prvega Maja v smislu praznika dela in delavstva in da se njihova prisotnost navadno podaljša nekaj dni po prazniku (tradicionalno jih razobešajo v noči s 30. aprila na 1. Maj), Pellarini bi bržkone raje pripisal oznako zloglasnosti tistim nostalgičnim in kvaziprevratniškim fašističnim zborovanjem, ki jih nekatere ekstremno desničarske organizacije iz Trsta in Veneta 25. Aprila (zanje je to praznik infojbatorjev) prirejajo v Bazovici in ki se jih je v preteklosti tudi sam udeleževal.

Dva mala, a zelo sveža primera, ki bosta nemara služila senatorju Saru (morda še komu), da dojame, zakaj je objektivno težko za Slovence, tudi za najbolj zmerne in desničarsko naravnane, da bi se prepoznavali in glasovali za tako LS. O Severni Ligi pa kdaj drugič. Medtem nestrpno pričakujemo ustanovitev slovenske komisije (tudi konzulta bi ustrezala) Slovencev v LS.

Trst, 05.05.2010

Igor Kocijančič
Deželni svetnik SKP – EL
Predsednik svetniške skupine Levica Mavrica
{jcomments on}