“Trst je naš”: klofuta nacionalistom

Film Žige Virca, ki je zaradi burnih odzivov italijanske javnosti, med drugimi celo italijanskega zunanjega ministra Franca Frattinija, še pred premiero dobil veliko medijske pozornosti, je bil med pet finalistov izbran v konkurenci 61 filmov iz 36 držav.

{jcomments on}V finalnem izboru mu konkurirajo filmi “The Confession” režiserja Tanela Tooma, ki obiskuje Nacionalno filmsko in televizijsko šolo (National Film and Television School) v Veliki Britaniji, “Janna in Liv” Therese Ahlbeck iz švedskega Inštituta za dramatiko (Dramatiska Institutet), “The Night Father Christmas Died” nemškega režiserja Martina Schreierja iz Filmske akademije Baden-Wurttemberg (Filmakademie Baden-Wurttemberg) in “The Road Home”, ki ga je posnel Rahul Gandotra, študent Londonske filmske šole (London Film School).

Film pripoveduje o skupini vojaških navdušencev pod vodstvom komandirja Franceta (Gojmir Lešnjak – Gojc), ki se na fiktivni lokaciji odloči zavzeti Trst. Francetu glede takšne igre nasprotujeta tako žena kot hčerka, na poti pa mu stoji tudi Dario Varga v vlogi policista Braneta, ki prepove uprizarjanje bitk. Vprašanje je, ali bo mlada generacija sprejela zgodovino in ali bo Trst naš.

Žiga Virc, absolvent filmske in televizijske režije na AGRFT, je za Trst je naš! prejel študentsko Prešernovo nagrado in štiri akademijske nagrade, ki se imenujejo zlatolaske. Po podatkih, ki jih je posredoval, si je film na projekcijah po Sloveniji ogledalo preko 6000, na TV Slovenija pa več kot 230.000 gledalcev.

Trst je naš – kratkometražni film Žige Virca