Sedaj vsi vidijo, da smo del mesta

Prihodnje leto bodo tudi v Trstu pokrajinske volitve, prav tako v Gorici. Poslali smo našim izvoljenim predstavnicam in predstavnikom nekaj skupnih vprašanj. Najprej objavljamo odgovore, ki nam jih je dala
Elena Legiša
načelnica pokrajinske skupine Stranke komunistične prenove-Evropske levice
{jcomments on}
Pred kratkim so na pokrajinsko palačo sredi Trsta postavili dvojezično tablo. S kakšnimi občutki ste to sprejeli?
Končno vsi lahko vidijo, da tudi Slovenci so del tega mesta.

Tudi novi statut je končno v veljavi. Bitka za priznanje, da je pokrajina narodnostno mešana in za enakopravnost slovenščine je bila zelo težka.Kako ocenjujete njene izide?
Popravljena je bila krivica, bila je naša dolžnost ,da smo to težavno nalogo opravili do konca. Desnica pa je ponovno dokazala,da kljub temu, da smo v Evropi, ne utegne sprejet dejstva, da so tudi Slovenci avtohtoni prebivalci, tudi v samem mestnem jedru Trsta. Radi bi nas konfinirali v rezervate na Krasu.

Levica sooblikuje politiko tržaške pokrajinske uprave. Vlada v levosredinski koaliciji vedno soglasje? Če ne, kje so razlike?
Glede rabe slovenščine, a tudi drugih tem, smo večkrat na isti valovni dolžini, večkrat skušamo za dobrobit občanov dobiti skupni jezik. Nekateri svetovalci imajo različne poglede glede laičnosti, a tudi glede uplinjevalnika so znotraj demokratske stranke različne pozicije.

Kako ocenjujete zadržanje predsednice Marie Terese Basse Poropat do vprašanja gradnje uplinjevalnika v Žavljah?
Od predsednice smo zahtevali tudi obrazložitev glede njenih izjav o uplinjevalniku. Potrdila je, da ona se strinja z gradnjo že odkar je bila deželna svetovalka, a da to je njeno osebno mnenje.

Verjetno ste brali, da na deželi razmišljajo o ustanovitvi mestne občine Trst, ki bo nadomestila pokrajino in ukinila okoliške občine. Kaj pravite o tem?
Že nekaj let od tega je prišel na dan ta predlog, menim, da bi bila ta zelo negativna izbira posebno za male občine.

Vi ste prvič pokrajinska svetovalka. Kaj se vam zdi ta izkušnja?
Če želiš biti pripravljen in resno delati je večkrat utrujojoče, po drugi strani pa mislim da je naše delo vsaj na nekaterih področjih obrodilo sadove. Naša politika je bila popolnoma drugačna od tiste, ki so jo izvajale prejšnje desnosredinske uprave, ki so trošile raje denar za barko na Barcolani, ali za frecce tricolori, a popolnoma pozabljale na Kras in na kulturo sožitja. Podčrtala bi rezultate glede slovenščine ( dvojezična tabla, statut, priznanje Borisu Pahorju), po 40. letih asfaltiranje ceste iz Sesljana do Šempolaja ( a tudi drugih cest, ki so bile prej popolnoma zapuščene) končno realizacija pločnikov v Trebčah in drugod, na kulturni ravni sodelovanje z domačimi gledališči, itd…

Pred nekaj meseci je bila ustanovljena Zveza levice. Mislite, da bi bilo pametno oblikovati svetovalsko skupino levice tudi v tržaškem pokrajinskem svetu?
Se ne strinjam z oblikovanjem nove skupine, ker menim, da je iz spoštovanja do volivcev prav, da do konca mandata vsak svetnik ostane v isti skupini in s takim simbolom, kot je bil izvoljen na volitvah.