Proč iz Afganistana!

Smrt dveh italijanskih vojakov v Afganistanu zaradi eksplozije vodene bombe na poti oklopnikov, kjer sta bila hudo ranjena tudi vojak in radiotelegrafistka, ni prvi, niti zadnji primer okrutnosti te vojne za nafto, plin in energetske mreže. 

{jcomments on}

 

V imenu svobode in demokracije se namreč nadaljuje že desetletna vojna, ki je doslej le postavila na oblast skrajno korumpirano skupino okoli ameriškega funkcionarja Karzaia, za katerega pravijo, da vlada kvečjemu v Kabulu, niti v predmestju ne. Drugod so vojaki, ki se vojskujejo s talibi, ki so – hočeš nočeš – bolj zasidrani med afganskimi plemeni kot tuji vojaki. Malokdo pa se spominja, da so talibi v bistvu vojska, ki so jo pakistanske tajne službe po nalogu ZDA organizirale za boj proti sovjetski okupaciji Afganistana.

Vojno je napovedal Bush kot posledico napade Al Qaede na New York. Tedja so rekli, da se Osama Bin Laden skriva v Afganistanu, kar je morda tudi res, a ga po desetih letih še niso našli… Najbrž zato, ker bi v tem primeru morali vojno končati.

In kaj sploh počne tam Italija? V Afganistan so rinili tako Berlusconi kakor Prodi, češ da je strateškega pomena, da se tam bori NATO. Pri tem so kršili ustavno določilo, ki Italiji zapoveduje, naj se ne udeležuje vojnih pohodov.Proti afganski pustolovščini so bili v parlamentu samo komunisti.

V resnici bi bilo veliko bolje, če bi OZN sprejela predlog, naj v Afganistan gredo vojaki iz muslimanskih držav, ki so nevtralne. Res pa je, da bi oni zagotavljali mir in morda tudi demokracijo, ne pa ameriških energetskih koristi. In v tem grmu tiči zajec! 

ZATO ZAHTEVAJMO POVSOD, KJER JE MOGOČE, UMIK ITALIJANSKIH IN SLOVENSKIH VOJAKOV IZ AFGANISTANA!