Vladni manever: Naš odgovor bodi splošna stavka!

Res ni treba veliko besed, če hočemo pošteno oceniti zadnji vladni manever za 24 milijard evrov v naslednjih dveh letih. Berlusconi, Tremonti in drugi so namreč sklenili, da bodo varčevanje uresničili tako, da bodo krepko klestili po družbenih storitvah, kot so plače javnih uslužbencev, pokojnine, invalidnine, nekaj denarja pa naj bi navrgla tudi sanacija črnih gradenj.

{jcomments on)

 

V javnem sektorju bodo zamrznili delovne pogodbe, oklestili bodo transferje krajevnim upravam, ki bodo pač morale skrčiti svoje storitve ali zahtevati zanje višje tarife. V vsakem primeru bodo račun plačali državljani.
Tem desničarska vlada meče tudi pesek v oči, ko pripoveduje pravljico, da so za eno desetino zmanjšali plače poslancem, ministrom in javnim menadžerjem. Gre namreč za majhne vsote, ki bistveno ne bodo vplivale na državni proračun.
Za invalidnine pa so javnosti vrgli lažno kost, trditev namreč, da se bodo borili proti lažnim invalidom. Kar je pravilno in pošteno. A tega ne bodo počeli. Kratkomalo so zmanjšali število invalidov tako, da so stopnjo invalidnosti, za katero dobiš pokojnino, zvišali za 6 točk, od 74% invalidnosti na 80%. Ljudje, ki so utrpeli nesrečo na delu in izgubili tri četrtine delovne sposobnosti, bodo poslej na ramenih svojih družin. Država jim ne bo več pomagala, čeprav so plačevali socialna zavarovanja!
Kot je vsakomur jasno, gre za skrpucalo varčevalnega manevra, kjer naj bi račune plačevlai revni, medtem ko bi podjetniki imeli še več moči proti delavcem.
Zanimivo je, da je Berlusconi mesece trdil, da Italija ni v krizi, da se je iz nje že izvlekla, da je nova stopnja razvoja takorekoč za vogalom. Vse laži so se razblinile v trenutku, ko je EU opozorila na italijanske šibkosti. In je Letta moral priznati, da Italija tvega grški scenarij.
Predsedik Napolitano je pozval k širšemu soglasju in opozicija (Bersani in Di Pietro, da o Casiniju ne govorimo) se nima namena zoperstaviti predlaganemu manevru. Kvečjemu bo zahtevala nekaj lepotnih popravkov.
Recimo torej, da se strinjamo s CGIL, ki napoveduje splošno stavko. Kajti samo trd boj lahko zaustavi namere italijanske desnice.