Kako Janša udriha po Slovencih za mejo

Slovensko časopisje, predvsem tednik Mladina, so poročali o Janševi ustavni obtožbi proti predsedniku republike Danilu Turku, ker je pred časom odlikoval nekdanjega sekretarja za notranje zadeve Tomaža Ertla za akcijo “sever”, s katero je slovenska policija preprečila Miloševičevim mitingašem prihod v Ljubljano.

Da bi le očrnili državnega poglavarja se Janša in somišljeniki niso niti za trenutek pomišljali objaviti zaupne podatke o bombnih atentatih na Koroškem v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in udeležbo nekaterih pripadnikov in aktivistov slovenske manjšine.
Očitno so koroški Slovenci sedaj pod udarom nacionalistične desnice in avstrijskih oblasti, čeprav so le-te svoj čas ščitile južnotirolske teroriste pred pregonom italijanskega sodstva.
Mladina vsekakor ugotavlja, da Janša nima pomislekov, tudi če bi za uspešen napad na predsednika republike Slovenije moral škodovati slovenski manjšini v Avstriji.
Navsezadnje ni prvič. Janša je bil obrambni minister v prvi slovenski vladi v obdobju osamosvajanja in je večerniku “Delo plus” posredoval informacijo, češ da je orožje za obrambo Slovenije pred napadom jugoslovanske armade prejel s pomočjo slovenskih športnih društev v Italiji. Vest je z mastnimi naslovi povzel najprej tržaški Meridiano, za njim pa vsedržavni tednik Panorama in dnevnik la Repubblica.
Vest je bila neresnična, kajti Sloveniji sta oborožitev posredovala Avstrija preko kamionov za zbiranje smeti, ki so prihiteli v Ljubljano med uprizorjeno stavko mestnih smetarjev, prav tako pa Italija, ki je preko maloobmejnega prehoda pri Belopeških jezerih opolnoči spustila nekaj tovornjakov z orožjem. Vse to je sedaj bogato dokumentirano.
Toda tedaj, v času osamosvajanja, je lažna informacija metala čudno luč na slovensko manjšino in njeno športno organiziranost.
Prav v tistem času je odposlanstvo Zveze slovenskih društev (L.Budin, J.Peterlin in dr.) v Rimu srečalo voditelje CONI in s pomočjo senatorjev Spetiča in Neda Canettija (KPI) urejalo javno priznanje organizacije in, kot nameček, še financiranje izgradnje modernega športnega središča pri Sv.Ivanu v Trstu. Dogovo{jcomments on}rjeno je bilo, da bo zavod za kreditiranje športnih struktur, kamor se steka del športnih stav, financiral ureditev slovenskega športnega centra z 9 milijardami lir. Vračilo bi bilo po petem letu dejavnosti za 15 let, dejansko brez obresti in z novimi podporami.
Po objavi lažnih informacij iz Janševega ministrstva je predsednik CONI Gattai v senatu vprašal Spetiča, ali je imel opravka s športniki ali s tihotapci z orožjem…
Financiranje športnega centra je bilo kratkomalo preklicano.
Zaman je bil tudi poskus sen. Spetiča, ki je na slavju po plebiscitu, na Štefanovo 1990, v slovenskem parlamentu prosil Janšo, naj lažne informacije demantira.
Danes se lahko vprašamo, ali so bile klevete na račun slovenske manjšine naročene in če so bile cena, ki jo je slovensko obrambno ministrstvo plačalo italijanskim tajnim službam za poslano orožje.