Polemična “Edinost”

Prebivalstvo Trsta je prevzela vzhičenost nad koncertom maestra Mutija, srečanjem treh predsednikov in njihovim poklonom hotelu Balkan in spomeniku eksodusu Istranov, Rečanov in Dalmatincev.  Associazione Nazionale Venezia Giulia Dalmazia je organizirala anketo s štirimi vprašanji med 510 prebivalci. Rezultati so odlični. S koncertom maestra Mutija s prisotnostjo treh predsednikov soglaša 99,7 % anketirancev, da se je iz Istre, Reke in Dalmacije izselilo 350.000 Italijanov ve 89,0 % anketirancev, da se ne odloži poklona treh predsednikov hotelu Balkan in spomeniku eksodusu Istranov, Rečanov in Dalmatincev se strinja 78,6 % anketirancev, da tri države priznajo svojo odgovornost za navedene tragedije se strinja 93,5 % anketirancev.
Primorski dnevnik je navdušeno objavil izide ankete, toda nadvse previdno je zamolčal vprašanje o številu “esulov” in odgovor na to vprašanje: rekli bi, da 89,0% anketirancev ne ve, da je Alcide Degasperi na mirovni konferenci izjavil, da bo nova meja prepustila Jugoslaviji 180.000 Italijanov, in da je bilo še vrsto let po mirovni pogodbi v Jugoslaviji preko 30.000 Italijanov.
Ker Primorski dnevnik ne premore toliko denarja, da bi si privoščil tako anketo, kot si jo je privoščila ANVGD, ima na svoji spletni strani skromno anketo, kjer na vprašanje “Kako ocenjujete srečanje treh predsednikov v Trstu?” lahko odgovorite z odgovori “zelo pozitivno”, “pozitivno”, “negativno”, “ne vem” in “me ne zanima”. Od 120 oseb, ki so do 15. ure dne 17. julija 20190 odgovorile, je prvi odgovor izbralo 62%, drugi odgovor 30%, tretji odgovor 4%, četrti odgovor 1%, in peti odgovor 3%.

Družbeno politično društvo Edinost pa zanima, kakšne odgovore bi dalo 510 anketirancev ANVGD na sledeča vprašanja?
1. Slovenski jezik naj postane uradni jezik na naselitvenem ozemlju slovenske manjšine?
2. Slovenski jezik naj postane obvezni učni predmet na vseh šolah na naselitvenem ozemlju slovenske manjšine?
3. Pravice pripadnikov slovenske manjšine naj se zagotovijo ne glede na število pripadnikov manjšine?
4. Slovenski manjšini naj se zagotovi neposredno zastopanost v predstavniških organih krajevne samouprave in v parlamentu?
5. Zakoni, drugi predpisi in splošni akti, ki zadevajo uresničevanje v ustavi določenih pravic in položaja zgolj slovenske manjšine, naj ne morejo biti sprejeti brez soglasja predstavnikov slovenske manjšine?

Bilo bi izredno lepo, ko bi SKGZ nadaljevala dialog z ANVGD in bi le-ta pripravila anketo na osnovi zgornjih petih vprašanj, da bi bolje vedeli, koliko je dejansko ura.

Trst, 17. julija 2010
za družbeno politično društvo Edinost
Samo Pahor
Vrdelski klanec 21, 34128 Trst TS