Paolo Ferrero zaključil “rdeči praznik” v Trstu

“Rdeči praznik”, ki ga je v ljudskem domu Palmiro Togliatti v Naselju Sv. Sergija priredila Zveza levice med SKP in SIK, se je zaključil v nedeljo s prihodom vsedržavnega tajnika SKP Paola Ferrera, ki se je vračal s počitnic v Sloveniji, zvečer pa imel govor v Benetkah.

 

{jcomments on}

 

Ferrero se je najprej srečal s člani SKP, katerim je obrazložil pomen skorajšnjega jesenskega kongresa Zveze levice.

Sledilo je javno zborovanje, ki ga je uvedel deželni tajnik SIK Stojan Spetič. Poudaril je pomen nove enotnosti, ki se rojeva na levici. Odkar je bila s krivičnimi volilnimi zakoni izločena iz parlamenta, se je socialni položaj delovnih ljudi poslabšal. Levica lahko bistveno pripomore k zrušenju desničarskih oblasti, bodisi v Rimu, kakor pri nas, na pomladanskih upravnih volitvah v Trstu in Gorici. Spetič se je zavzel za čimtesnejšo povezanost komunistov v okviru sicer pluralne levičarske zveze. Naj se več ne sliši „mi“ in „vi“, pač pa samo skupni imenovalec novih političnih pobud in vrednot.

Bivši minister v Prodijevi vladi Paolo Ferrero je tudi spregovoril o perspektivah italijanske politike. Po njegovem so prazna upanja, da bo Fini pomagal rušiti Berlusconija. Potrebna bo mobilizacija vseh demokratičnih in socialno čutečih sil. Že sredi oktobra bo v Rimu demonstracija kovinarjev, ki se ji bo pridružila vsa levica. Kajti desnica streže delavcem po pravicah, ki so si jih priborili v dolgih desetletjih pod okriljem republiške ustave. Reformistična sredina v tem spopadu okleva ali podpira liberalno politiko gospodarjev, medtem ko Severna liga nagovarja delavce, v resnici pa podpira Marchionneja in druge delodajalce.

Ferrero sprejema Bersanijev predlog o skupnem volilnem nastopu v demokratični fronti proti Berlusconiju, vendar levica ne bo sodelovala v vladni večini Nove Oljka. Z njo bo raje sklenila dogovor o nekaj pomenljivih točkah, kot so nedotakljivost ustrave in proporčnost novega volilnega sistema.

Delavcem in šolnikom mora levica pojasniti, da je kapitalizem zašel v krizo in ni sposoben zagotoviti dolgoročnega preživetja človeštva. Poiskati bo treba nove recepte in jih utemeljiti ne z dobičkom, pač pa z družbeno enakopravnostjo in dostojanstvom ljudi.