Kuba: kongres tranzicije

         Po veličastni ljudski paradi, s katero so obeležili 50-letnico zmage revolucionarjev nad plačanci v Prašičjem zalivu, se je v Havani pričel šesti kongres KP Kube, ki prinaša precej novosti.

{jcomments on}

 

         Zadnji kongres KPK je bil leta 1997, medtem je Fidel Castro iz zdravstvenih razlogov zapustil svoje funkcije, ki jih opravlja njegov brat in dolgoletni sodelavec Raul.

         Ta je v svojem poročilu polemiziral s konzervativci v partijskih vrstah in poudaril, da mora KP Kube v naslednjih petih letih obnoviti in pomladiti vodstvo partije in države ter izvesti potrebne reforme. Poslej ne bo več doživljenskih mandatov, kvečjemu deset let.

         Reforme zadevajo predvsem gospodarstvo. Kuba stopa na pot obsežnih liberalizacij, kar pomeni, da bo država opustila pomembne dejavnosti in jih prepustila podjetništvu posameznikov. Zato bo za petino skrčila svojo birokracijo.

         Izvedene bodo tudi denarne in davčne reforme, ki bodo Kubancem zagotavljali večjo svobodo pri nakupovanju in sprejemanju kreditov.

         Svoj čas nam je eden izmed zgodovinskih voditeljev Kube napovedal, da bo tranzicija resna in globoka, ker je pač potrebna. Odpravljen bo režim dvojne valute, konvertibilnega in običajnega pesa.

         Kuba želi normalizacijo odnosov z ZDA, vendar ugotavlja, da je režim pol stoletnega embarga, ki so ga oklicali v Washingtonu proti revoluciji, z Obamo še ostrejši. ZDA tudi zadržujejo že več kot deset let v svojih ječah pet kubanskih agentov, ki so razkrili teroristične mreže na Floridi. (sts)