Ciprasova lista brez Slovencev in italijanskih komunistov

Šestorica “modrecev”, ki so se sami proglasili za jamstvo nove liste z Aleksijem Ciprasom v Italiji, je končno objavila sezname kandidatov. O vsem so odločali sami, ne da bi sploh poslušali mnenja baze. Povsem so diskriminirali italijanske komuniste, medtem ko so prenoviteljem dali nekaj drobtinic. Zavrnili so predlog, da bi levica kot doslej kandidirala tudi predstavnika slovenske manjšine, češ da ne prinaša glasov. Zato so v listo vključili hčer južnotirolskega senatorja Bruggerja, ki je sicer novinarka v Rimu. 

{jcomments on}

 

S tem v zvezi so izvoljeni slovenski predstavniki SKP in SIK, oziroma Zveze levice v Trstu poslali že prejšnjega dne “modrecem” in tajnikoma obeh komunističnih strank izjavo, ki jo objavljamo v celoti. 

 

“Zdi se, da so se v okviru »skupine modrecev«, ki predstavljajo osrednje vodstvo liste, ki bo na bližnjih evropskih volitvah podprla kandidaturo Aleksisa Tsiprasa in skušala vrniti v evropski parlament izvoljeno predstavništvo italijanske alternativne levice, odločili, da ne bodo v listo v severnovzhodno okrožje uvrstili nobene slovenske kandidature. Odločitvi naj bi botrovalo prepričanje, da jezikovne manjšine ne prinašajo glasov. Za levičarsko listo bi bilo seveda klavrno in diskriminatorno, ko bi se izkazalo, da je navedeni razlog botroval izločitvi slovenske kandidature iz naše dežele. Poleg tega bi bila izbira zgrešena tudi v »pragmatičnem« pogledu. Če izvzamemo kandidaturo Borisa Pahorja, ki je leta 2009 na listi SVP prejel 2.931 preferenc, sta slovenska kandidata Igor Kocijančič in Igor Komel, na takratnih levičarskih listah SKP/SIK ter SEL prejela 3.046, oz. 1.708 preferenc, kar pomeni, da bi v novih danih okoliščinah ponovnega poenotenja levičarskih političnih subjektov enotna slovenska kandidatura lahko veljala najmanj 5.000 preferenc.

Podpisani zato pozivamo odgovorne za Listo Tsipras na vsedržavni ravni, naj upoštevajo navedene razloge in naj ne delajo nepotrebnih uslug političnim nasprotnikom.”

Bruna Zorzini,  pokrajinska tajnica SIK Trst

Peter Behrens,  pokrajinski tajnik SKP – EL Trst

Elena Legiša,  pokrajinska svetnica ZL Trst

Iztok Furlanič,  predsednik občinsklega sveta Trst

Stojan Spetič,  deželni tajnik SIK FJK

Igor Kocijančič,  član vsedržavnega vodstva SKP – EL

Vesna Bukavec,  občinska svetnica Zgonik

Devan Cesar, rajonski svetnik Trst

Sandro Kokoravec Corradetti, Andrej Corradetti

Katja Živec

Tatjana Kobal, odbornica ZL Nabrežina

Jan Sossi, občinski svetnik Zgonik

Igor Ota, občinski svetnik ZL Dolina

 

NA IZJAVO “MODRECI” NISO ODGOVORILI. 

VSEDRŽAVNI TAJNIK SIK PROCACCINI JE PROTESTIRAL IN POUDARIL, DA UDELEŽBA SIK V VOLILNI KAMPANJI ZA TAKŠNO LISTO NI SPLOH ZAGOTOVOLJENA. PRAV NASPROTNO. 

 Tsiprasova lista je hkrati diskriminirala kandidate Stranke italijanskih komunistov v vseh okrajih.  Na srečanju minulo sredo je Barbara Spinelli tajniku SIK Procacciniju potrdila izločitev te stranke iz liste. Ni je sicer utemeljila, vendar je znano, da so njena internacionalistična stališča (predvsem kar zadeva dogodke v Ukrajin i in Venezueli) moteči za voditelje liste. Procaccini je zato v imenu SIK pozval vse svoje člane, naj več ne sodelujejo v pripravah na predstavitev te liste, s katero nimajo italijanski komunisti nič več skupnega. O nadaljnjih opredelitvah stranke bo odločal CK SIK, ki se zbere to nedeljo.