Mattarella novi italijanski predsednik republike

Ustavni sodnik Sergio Mattarell, 73 let, je torej novi italijanski predsednik republike. Zbor velikih volilcev (poslancev, senatorjev in dećelnih delegatov)ga je izvolil s 665 glasovi, kar je skoraj dve tretjini. Zanj so glasovali poslanci PD, SEL, nove desne sredine in tretjina FI, ostali so oddali belo glasovnico. 

 

{jcomments on}

Še bo priložnost za poglobljenene komentarje in ugibanja, kaj bo sedaj z Renzijevimi reformami, posebno zato, ker se Berlusconi, Renzijev partner iz Pakta iz Nazarena, čuti opeharjenega. In to kljub dejstvu, da je PD vsaj delno izpolnil njihova pričakovanja. Mattarella je namreč demokristjan, torej ni opredeljen levičar. 

V svojemmprvem nastopu, v torek, bo najbržpojasnil, kako namerava opravljati svojo funkcijo na Kvirinalu prihodnjih sedem let. Zgovorne pa so bile njegove prve, nameroma simbolične poteze. Poudaril je, da ga skribjo stiske italijanskega ljudstva in obiskal Ardeatinske jame, kjer so nacisti pobili več kot tristo talcev rimske judovske skupnosti. 

V njegovi preteklosti so vsekakor svetle in senčne strani. Ko je v osemdesetih letih bil minister je v znak protesta odstopil, ko je parlament odobril t.im. Mammijev zakon, ki je bil sprejet v korist Berlusconijevih televizijskih omrežij. Tega mu Berlusconi ni odpustil. Mattarella pa ni gojil simpatij za Črnag Viteya vedoč o njegovih zvezah z mafijo. Mattarella je namreč brat predsednika sicilske deželne vlade, ki ga je ubila mafija, ker ji ni bil poslušen tako, kot njegov oče. Drugič, na prelomu tisočletja, je bil obrambni minister v vladi, ki je kršila člen o zavračanju vojne (11. člen ustave) in sodelovala v bombardiranju Jugoslavije zaradi krize na Kosovem.