Umrl je Drago Slavec, borec dveh odporništev, dosleden komunist

Rezultat iskanja slik za drago slavecRezultat iskanja slik za drago slavec

Poslovil se je Drago Slavec iz Doline pri Trstu, eden zadnjih romantičnih junakov evropskega odporništva in komunističnega gibanja.

 

{jcomments on}

 

Teklo je 93. leto njegovega burnega življenja. Že kot mladega fanta so fašisti odpeljali v Abruce, v tako imenovane „posebne bataljone“, da bi mu preprečili vstop v partizanske vrste. Ob kapitulaciji Italije, jeseni 1943, se je podal na jug, do Barija, kjer je vstopil v prekomorske brigade. Doživel je prve krvave spopade na Korčuli, nato v Dalmaciji in Bosni, kjer je bil ranjen. Želel si je v Titovo letalstvo, a so ga Nemci zajeli in odpeljali v koncentracijsko taborišče. Pozimi je zbežal iz lagerja in se preko snežnega mostu preko reke prebil v Švico. Tu so mu pobudili azil, a je odklonil. Podal se je v italijansko Valtellino, kjer se je pridružil tamkajšnjim partizanom. Mladega fanta, ki je imel izkušnje iz Jugoslavije, so poimenovali kar „Tito“. V Valtellini je postal legendarna figura zaradi spretnosti in poguma. Ob splošni vstaji 25. aprila 1945 je vkorakal v Tirano, od tod pa s kolesom do Milana, a mu ni uspelo videti Mussolinija, obešenega na bancinsko črpalko.

Vrnitev v Trst je za Dragota Slavca pomenila novo poglavje. Vpregel se je v delo za obnovo domačega kraja, bil četrt stoletja odbornik v občinski upravi, pobudnik zadružništva, kulturnih in drugih dejavnosti, še posebej pa Majence. Dokler so mu moči dale je z mladino dvigal mlaj in se z njo veselil.

Svoja doživetja je Drago, s pomočjo Borisa Pangerca, strnil v knjigi, ki je že pošla.

V svoji kleti je hranil srp in kladivo, zlita iz zadnje granate, ki so jo fašisti izstrelili proti njegovi enoti. Kajti Drago je bil dosleden komunist, brez najmanjšega oklevanja, z gorečim srcem in budno mislijo.

Slovenski in italijanski komunisti se klanjajo njegovemu spominu.