Umrl je Peter Behrens, pokrajinski tajnik SKP-EL v Trstu

Rezultat iskanja slik za peter behrens trieste

V 68. letu starosti je umrl Peter Behrens, pokrajinski tajnik Stranke komunistične prenove (Evropske levice) v Trstu. Pogrebna svečanost bo v četrtek, 9.maja.

 

{jcomments on}

 

Petra se spominjajo vsi, če ne drugega zato, ker je bil grbast in so mu fizične težave povzročale trpljenje, a je kljub temu imel jasne oči in pogled človeka, ki je zavzeto zagovarjal svoja stališča, prodorno in po potrebi tudi ostro analiziral strani, se pogovarsjal iz načelnih izhodišč in pragmatično sprejemal sprejete sklepe. Bil je načitan, razgledan in prodoren mislec, s kulturo, ki je segala tudi onkraj meja vssakdanje politike.

Nemškega porekla je v Trstu sklenil, da svojega sina in hčer pošlje v slovensko šolo, da so doraščali v medkulturnem vzdušju in na načelih internaionalizma. Skoraj štiri desetčetja je preživel s svojo izbranko, zgodovinsko raziskovalko Claudio Černigoj, s katero sta snovala načrte in pobude tudi za vsakdanjo rabo.

Izhajal je iz revolucionarnega vrenja leta 1968 in naprej v sedemdeseta. Izhajal je iz anarhističnih stališč, ki so se kaj kmalu zlila z ideali in programi prenovljenega in svobodomiselnega komunizma.

Peter Behrens je v mladih letih imel anarhistične ideje, a kmalu se je približal komunističnim idealom in leta 1991 se je včlanil v Stranko komunistične prenove, takoj ko je ta nastala po razpadu Kpi. Skoraj tri desetletja je bil v okviru stranke zelo aktiven in v zadnjih osmih letih je prevzel mesto pokrajinskega tajnika tržaške federacije. Na tem mestu je nasledil Iztoka Furlaniča, ki se je tovariša Behrensa takole spomnil: »Peter je bil veliko več kot samo tovariš, veliko več kot pokrajinski sekretar Stranke komunistične prenove. Bil je oseba z veliko inteligenco, vsak pogovor z njim te je obogatil. Obenem je bil Peter čudovit človek, človek dialoga, čeprav je bil v svoje ideje trdno prepričan.«

Petra Behrensa ohranjajo v lepem spominu tudi politični nasprotniki, saj mu res vsi priznavajo neverjetno doslednost, a tudi politično pripravljenost. Vsakič, ko je govoril o določenem argumentu, je zadevo tehnično poglobil in jo analiziral v vseh aspektih, tako da je bilo njegovo končno mnenje vedno sad dolgega razmišljanja. To velja na primer za načrte o hitri železnici v naših krajih. Behrens je bil eden izmed ustanoviteljev gibanja, ki se je borilo proti hitri železnici, načrtom pa je nasprotoval tako iz tehničnih kot okoljskih razlogov. Več mandatov je SKP predstavljal v rajonskem svetu, ki je zaobjemalo domači Sv. Ivan.

V zadnjih letih so ga mučile zdravstvene težave, ki so ga fizično omejevale, a po upokojitvi se je s še večjo vnemo trudil za ponovno uveljavitev komunističnih strank. Obenem si je skoraj v celoti prevzel breme izdajanja strankarskega mesečnika »Il Lavoratore«.

Z ganjenimi besedami sta se ga spomnila tudi vsedržavni tajnik stranke Maurizio Acerbo in podpredsednik evropske levice Paolo Ferrero.

Iskrene sožalje izrekamo ženi Claudii Cernigoi, ki je z njim delila številne boje na socialni in politični ravni, sinu Eriku in hčerki Freyi.

Od tovariša Petra Behrensa se bomo poslovili v četrtek, 9. maja. Behrens bo od 8.30 ležal v mrtvaški vežici na pokopališču v ul. Costalunga pri Sv. Ani, od 10. ure bo ob njem častna straža, pogreb pa bo ob 11. uri.