Umrl je Gastone Andrian “Roger”

 

Risultato immagini per GASTONE ANDRIANRisultato immagini per GASTONE ANDRIAN

V Ogleju je v 95.letu starosti umrl Gastone Andrian, partizan, dolgoletni župan, deželni svetovalec, zadružni organizator, komunist.

 

{jcomments on}

 

 

Bil je navidezno trd in grob, v je tako le skušal zakriti človeško milino in občutljivost, da se je včasih celo zdelo, da mu je zanju nerodno.

Bil je iz revne kmečke družine, okusil je trdo delo in nasilje fašizma. Pridružil se je odporu, njegovo ilegalno ime je bilo „Roger“, postal garibaldinski partizan, se boril z IX Korpusom in sredi maja prikorakal v osvobojeni Trst. Po vojni je bil organizator KPI v spodnji Furlaniji, v Ogleju, kjer je županoval celega četrt stoletja. V tem času je skrbel predvsem za obnovo gospodarstva in položaj kmetov, za nova delovna mesta v nastajajočih industrijskih podjetjih. Bil je komunist, a je užival veliko spoštovanje tudi med nasprotniki. Kot župan je sprejel v Ogleju papeža Pavla VI, ki mu je predočil probleme kraja in njegovih prebivalcev.

Za en mandat je bil tudi izvoljen v deželni svet Furlanije Julijske krajine, na kar se je angažiral v Zvezi zadrug. Posebno po potresu je skrbel za stanovanjske in gradbene zadruge, a tudi za modernizacijo kmetijstva.

Bil je med pobudniki in upravniki oglejskeaga ljudskega doma, aktiven član VZPI-ANPI. O svojih izkušnjah je napisal zanimivo knjigo spominov.

Pred tridesetimi leti se je uprl z vsemi svojimi močmi razpustitvi KPI. Ostal je organiziran komunist, najprej v SKP, nato v Stranki italijanskih komunistov in končno v obnovljeni KPI.

Naj mu bo lahka domača zemlja. Svojcem naj gre tudi naše sožalje.