Borci in protifašisti sosednjih držav enotno za prijateljstvo in proti potvarjanju zgodovine

 

Rezultat iskanja slik za srečanje borcev v sežani

V Sežani so se konec tedna srečali predstavniki antifašističnih in borčevskih združenj štirih sosednjih držav: Italije, Slovenije, Avstrije in Hrvatske. Skupaj so se opredelili proti oživljanju fašizma in rasizma, spodbujanju nacionalizma in sovražnega govora, potvarjanju zgodovine z namenom, da se poruši solidarnost med evropskimi narodi.

 

{jcomments on}

 

Srečanja v polni dvorani sežanske občine so se udeležili predsednica VZPI/ANPI Carla Nespolo s podpredsednikom Giancarlom Pagliarulom in številno delegacijo partizanskih združenj iz Trsta in Furlanije, predsednik ZZB NOB Tit Turnšek s številno delegacijo predstavnikov borčevskih in veteranskih združenj Primorske, zastopnik borčevske organizacije iz Hrvatske Franjo Habulin s predstavniki borčevskih združenj istrske regile ter zastopnik Zveze koroških partizanov Milan Wutte.

Uvodoma sta zapela furlanski in slovenski zbor nekaj partizanskih pesmi.

Razprava je trajala celo jutro. Govorci so poudarili razraščanje fašizma in rasizma v Evropi, še posebej v nekaterih državah, kot so Latvija, Ukrajina, Italija in, žal, tudi Slovenija in Hrvatska. Incident z izjavami na bazovskem šohtu je zgovoren, vendar gre za sistematično prikrojevanje zgodovine, da se kvarijo odnosi med narodi, ki so se skupaj borili proti fašizmu in nacizmu. Vse to pa se dogaja pod okriljem velekapitala, ki meče kosti sovraštva in ločevanja med izkoriščane sloje, da bi jih bolje obvladal.

Ker se bližajo evropske volitve so borčevske in veteranske organizacije pozvale svoje člane in somišljenike, naj se volitev udeležijo in podprejo iskreno protifašistične kandidate in liste.Komentirali so tudi poskuse konyervativcev, da bi obrnili kolo omike v vzvratni smeri, kakor na shodu za tradicionalno družino v Veroni. Predsednica VZPI/ANPI Carla Nespolo je s tem v zvezi komentirala: “Nocoj bomo pomaknili kazalce ure za eno uro naprej, v Veroni pa hočejo nazaj za 400 let.”

Med razpravo je bilo slišati več zanimivih predlogov. Tako naj bi skupaj obeležili skorajšnjo stoletnico požiga Narodnega doma v Trstu in 90 letnico usmeritve bazoviških junakov. Glede na širše razsežnosti politične zlorabe zgodovine pa bi bilo koristno, če bi antifašisti skupaj stopili na ulice in trge tudi na Koroškem, kjer se vsako leto zbirajo hrvaški ustaši. Skupno srečanje predlagajo tudi protifašisti iz Istre, ki so prav tako tarča zlorabe zgodovine in njenega izkrivljanja.

Rečeno je bilo, da bi partizanska združenja ne smela sprejemati teren, ki ji ga vsiljujejo nasprotniki, pač pa preiti v ofenzivo izhajajoč iz vrednot in dogodkov, ki naše narode združujejo. Kot primer je bila navedena vključitev po 8.septembru 43 desettisočev italijanskih borcev v jugoslovansko partizansko vojsko in reševanje italijanskih vojakov pred nacisti, ki so jih odganjali v lagerje ali pa kar na mestu pobili in z njimi polnili kraška brezna.

Udeleženci srečanja so zatem položili venec pred spomenik padlim s Krasa ter zasadili v parku pri sežanski osnovni šoli lipo prijateljstva. Korenine mlade lipe bodo poganjale tudi v zemlji, ki so jo s seboj prinesli italijanski in hrvatski partizani.